Bejelentkezés

Átadták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Dél-Dunántúli Regionális Irodáját

szerzõ: PTE FEEK | 2009. április 08. 15:06:09

Megkezdte működését az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Dél-Dunántúli Regionális Irodája, amelynek célja, hogy a három évre szóló program következtében mérhetően javuljon az iskolák és a szülők kapcsolata. Az egyetem és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közötti együttműködési megállapodás aláírására 2009. április 8-án került sor a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán.

Az utóbbi időben számtalan, a laikus és a szakmai közvéleményt egyaránt megdöbbentő eseménnyel kellett szembesülnünk: az iskolában jelen lévő erőszak megannyi, a korábbinál súlyosabb megnyilvánulásaival. S bár a gyermekeket ért erőszak - sajnálatos módon - korábban szinte része volt a nevelésnek és az oktatásnak, a pedagógiai progresszió mindent megtett azért, hogy ezen változtasson, s a tapasztalatok azt mutatták: sikerrel. Az erőszakos folyamatok mostanában tapasztalható felerősödését sokan azzal próbálják magyarázni, hogy az agresszivitás valamilyen szinten a mai társadalom egészében jelen van, s az iskola csak - a társadalom részeként - mintegy leképezi azt.

Koltai Dénes, Farkas Katalin, Gáti Imre

A felelősségteljes nevelő- és oktatómunka azonban ezt az érvelést nem fogad(hat)ja el! Meg kell találnia tehát azokat az eszközöket, amik segítségével az iskola túl tud lépni ezeken a problémákon, s biztosítani képes a gyermekek számára az eredményes tanuláshoz, az egészséges személyiségfejlődéshez szükséges nyugodt légkört, a pedagógusok számára pedig mindennek a megteremtéséhez a megfelelő szakmai eszközöket és feltételeket is. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ehhez a misszióhoz kívánt hozzájárulni - és a jövőben is ezt tervezi - azokkal a programjaival, melyek a pedagógiai kutatás és fejlesztés eszközeivel bizonyítják: igenis vannak olyan módszerek, amikkel eredményesen fel lehet lépni a nemkívánatos jelenségekkel szemben; vannak olyan lehetőségek, amik egyaránt segíthetik az oktatási folyamat minden szereplőjét - tanulót, pedagógust, szülőt - az intézmény működéséhez megkívánt harmónia elérésében. A programok négy irányból közelítve próbálják feloldani az iskolai ellentéteket: kiindulásként a jó gyakorlatokat begyűjtve és népszerűsítve előkészítjük az egészségnevelő programot; a konfliktuskezelést, valamint az alternatív vitarendezés és resztoratív eljárások népszerűsítését, illetve a demokratikus állampolgárrá nevelés gyakorlatát segítő szemléletformálást. 

A fentebb kifejtett célok érdekében 2009. április 08-án megkezdi működését az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Dél-Dunántúli Regionális Irodája., amelynek célja, hogy a három évre szóló program következtében mérhetően javuljon az iskolák és a szülők kapcsolata, a resztoratív (helyreállító) eljárások alkalmazásával érezhetően visszaszoruljon az oktatási intézményekben megjelent és egyre növekvő erőszak (tanulók között, valamint tanulók, szülők és tanárok között), a lemorzsolódás csökkenjen, a hátrányos helyzetű gyermekek segítséget kapjanak beilleszkedésükhöz, elfogadásukhoz; valamint erősödjön az iskolák és partnereik közötti kommunikáció és együttműködés.

Címkék: feekintézetpteirodaregionálisoktatáskutatófejlesztődél-dunántúli
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni