Bejelentkezés

Bababarát pécsi szülészet

szerzõ: Mester Zoltán | 2009. július 08. 14:13:00

„Babarát Kórház” címet adományozott az Egészségügyi Minisztérium a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának. A pécsivel együtt így tizenhárom magyarországi intézmény biztosítja az újszülötteknek és kismamáknak a nyugodt, otthoni körülményeket. A klinikát vezető Bódis József professzor szorgalmazta átalakításoknak, fejlesztéseknek illetve a szemléletváltozásnak köszönhetően közel egy éve adták át a most elismert első családbarát szülőszobákat.

Bódis József professzor, aki egyben az ETK dékánja is, már kinevezésekor jelezte a változás szükségességét. A modern, biztonságos műtők ugyanis sokszor ridegek - az otthonosabb környezet pedig egyértelműen a csecsemő és az anya kényelmét, komfortérzetét szolgálja. A vajúdástól a születésig apa és anya együtt élheti át az élményt a családi szülőszobákban. A cél az otthonszülés intimitása, melyet az állandó orvosi jelenlét tesz biztonságossá.

Szponzori segítséggel mintegy 75 millió forintból válhattak a szülőszobák mama-, és bababaráttá. Sokan segítették a munkálatokat, valaki pénzadománnyal, más vállalkozók munkával, eszközökkel járultak hozzá az átalakításhoz. A példaértékű gyorsasággal és hatékonysággal végrehajtott fejlesztések óta érezhetően megugrott a születések száma a klinikákon. Mint Bódis professzor többször megjegyezte, kötelességüknek érezték megfelelni a kismamák elvárásainak. A sikeres kezdeményezés ugyanakkor a jövőbemutató: várhatóan a klinikák más részeit is felújíthatják a továbbiakban a szükséges források biztosítása után.

A „Bababarát Kórház" nem csak magyarországi elismerés. Világméretű, a kezdeményezés és a koordinálás az UNICEF-hez és az WHO-hoz kötődik. Itthon az Egészségügyi Minisztérium és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság vizsgálja az intézményeket, és ítéli oda a címet az arra érdemeseknek.

Címkék: pécsiptebababarátkórházszülészetbódis
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni