English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Innovatív Kutatói Team jött létre!

szerzõ: PTE | 2009. július 02. 09:24:46

Megkezdte működését 2009. július 1. nappal a Science, Please! Innovatív Kutatói Team, mégpedig egy projektindító tudományos szimpóziummal. Az első IKT konferenciára egyben a szakmai munka nyitóaktusa is volt, mivel a felvételt nyert szakemberek itt kapcsolódtak be a kutatói munkába.

A Science Please! Innovatív Kutatói Team (TÁMOP-4.2.2/08/1) a környezeti károsodások bio-, környezet- és informatikatudományi vizsgálatával, ezek eredményeiként megfogalmazott innovációkkal szolgálja a Pólus stratégiában meghatározott és ahhoz kapcsolódó oktatási és gazdaságfejlesztési célkitűzéseket; megalapozza a Science Building kutatási humán kapacitását, kutatási tevékenységét. A Kutatói Team összefogja az egyetem kutatói bázisát, nemzetközi beágyazottságával reagál a kutatási trendekre, a gazdaság igényeire.

Dr. Helyes Zsuzsanna, I. IKT Konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Július 1-jén Vermes István (PTE ETK, Orvosdiagnosztikai és Laboratóriumi Analitikus Tanszék) elnökletével bemutatta kutatását Dr. Szabó Csaba (USA), aki Dr. Sümegi Balázzsal együttműködve oxidatív sejtkárosodásokat vizsgál. Dr. Helyes Zsuzsanna (képünkön), a PTE ÁOK Farmokológiai és Farmakoterápiai Intézetében kapszaicinnel végez kutatásokat, a cél gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek fejlesztése, melyeket ízületi, légúti, bőr- és bélgyulladás, valamint krónikus neuropátia és migrén esetén nagyon jól lehetne hasznosítani. Ezeket a problémákat különböző modellekben reprodukálják. Dr. Helyes Zsuzsanna a munkatársait és a műszerapparátusukat is bemutatta, így megtudhattuk, hogy van többek között például kisállat-dohányoztató készülékük is. Dr. Nyitrai Miklós a PTE ÁOK Biofizikai Intézet igazgatója az aktin citoszkeleton működésében résztvevő molekuláris folyamatokat vizsgálja kutatócsoportjával biofizikai módszerekkel. Végül Dr. Kollár László, a PTE TTK Szervetlen Kémia Tanszék vezetője mutatta be kutatásait környezetbarát kémiai módszerek témakörben.

Az IKT kutatócsoport hosszú távú stratégiai célja, hogy a PTE és ezen belül is a Science Building a fenntartható emberi élet kutatásának nemzetközileg elismert kiválósági központja, egyben a gazdaság és a társadalom számára hasznos kiemelkedő innovációs bázis legyen. A projekt általános célja a fenntartható emberi élet kutatása - biotudományi, környezettudományi és informatikai innovatív megoldások keresése. Kiemelt célok a környezeti károsodások kutatása, valamint a PTE Science Building kutatási humán erőforrás kapacitásának fejlesztése.

Czibók Balázs, I. IKT Konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A projekt alapvető tevékenysége komplex, szerteágazó, mégis összefonódó kutatások végzése. A PTE azon természettudományos kutatási tervei, amelyeken az IKT résztvevői dolgoznak, mind kiemelkedő eredményességgel művelt alapokra épülnek, szakmai színvonaluk a nemzetközi élvonalba tartozik. A témaválasztások illeszkednek a nemzetközi irányokhoz; multidiszciplinaritásuk megfelel a legújabb európai felfogásnak.

A tervezett kutatói csoportok mind különböző tudományos szinten álló és életkorú munkatársakból állnak, ezzel segítve az innovatív kutatói közösség működését, a tudományos életpálya vonzó megvalósítását, a szakmai sztenderdek megismerését. Augusztus 26-án és szeptember elsején is sor kerül egy-egy konferenciára, tapasztalatcserére. Jelentős lépés lesz a Kutatói Team számára a Science Building szeptember elsejei alapkőletétele, mivel a megépülő kutatóközpont magas színvonalú infrastruktúrája nemzetközi viszonylatban is professzionális munkakörülményeket biztosít majd a kutatóinak.

Címkék: sciencebuildingkutatóiinnovatívteamplease
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni