Bejelentkezés

Pécsi egyetemi borok: sikeresek idehaza és külföldön is

szerzõ: Aknai Péter | 2009. szeptember 18. 09:29:53

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2000-ben elindította az egyetemi borok választását. Már az alapelvek között szerepelt, hogy az egyetemi zsűri a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából származó fehér és vörösbort válasszon.

Gábriel RóbertA bor kiválasztásánál nem volt elhanyagolható szempont a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos érv, hogy az egyetemi bor elérhető áron legyen megvásárolható az egyetemi oktatók és hallgatók részére is. Kilenc év elteltével immáron több év tapasztalata bizonyítja, hogy a legszívesebben fogadott egyetemi ajándéktárgynak éppen a borok bizonyultak.

Ahogy a korábbi években, 2009-ben is két kategóriában hirdetett győztest a PTE:

Eberhardt György Vörösbor kategóriában az Eberhardt Pince 2007-es évjáratú, Mohácsi Cabernet Franc minőségi száraz vörösborát hirdettük ki győztesnek, a díjat Eberhardt György vette át Gábriel Róbert rektortól. A díjátadó napján derült ki, hogy a 2009. szeptember 15-én megrendezett Egyetemi Borok 6. Nemzetközi Versenyén, Mariborban ez a Cabernet Franc aranyérmes minősítést kapott, valamint második helyezést nyert el a vörösborok kategóriájában. A versenyen tíz ország egyetemi borai indultak, összesen 52 egyetemi bor között érte el ezt a rendkívül szép eredményt.

Kozma PálFehérbor kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2006-os évjáratú, Pécsi Cirfandli minőségi félédes fehérbora utasította maga mögé a többi bort, az oklevelet ifj. Kozma Pál igazgató vette ár Gábriel Róbert rektortól.

Az egyetemi borok egy különleges címkével ellátva kerülnek forgalomba, így jutnak el ajándéktárgyként a világ sok pontjára. Az idén a Pécsi Tudományegyetem Bora címkéit, ahogy a nyertesek okleveleit is egy fiatal mohácsi grafikus, Tatai Tibor tervezte, aki többek között a mohácsi Planina Borház rendhagyó címkéivel keltette fel a figyelmet.

(Címlapfotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs)

Címkék: egyetemiborok
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni