Bejelentkezés

Bővült a DAAD ösztöndíjak kínálata

szerzõ: DAAD | 2009. október 12. 14:54:27

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak és diplomásoknak a 2010/2011-es tanévre ismét az ösztöndíjak széles választékát kínálja, a 3-4 hetes nyelvi és országismereti nyári egyetemi tanfolyamtól a mester végzettség megszerzésén át egy német felsőoktatási intézményben történő doktorálásig. Azoknak a doktoranduszoknak, akik Magyarországon doktorálnak, lehetőségük nyílik a kutatói munkájuk egy részének német felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben történő megvalósítására.

DAAD

Minden másodéves hallgató alapképzésen illetve minden elsőéves hallgató mesterképzésen ha már középfokon beszél német nyelven, pályázhat „Nyári egyetemi ösztöndíjra", amely 3-4 hetes nyelvi tanfolyam a pályázó által kiválasztott német egyetemen. Nemzetközi atmoszféra és szabadidős programok bő választéka várja a sikeres pályázókat. Diplomások illetve az utolsó éves hallgatók bármely tudományterületről pályázhatnak „Posztgraduális tanulmányi ösztöndíj" programra másoddiplomás, pl. mesterképzésre egy általuk kiválasztott német egyetemen. A „Kutatói ösztöndíj doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak" program keretében a doktoranduszok 1-10 hónap között Németország bármely egyetemén vagy kutatóintézetében kutathatnak, ezenkívül egy teljes németországi doktori értekezés megírására

is lehet pályázni. A művészeti szakos hallgatók, beleértve az építészeket is, már az utolsó évben is pályázhatnak a „Posztgraduális művészeti ösztöndíj" programra, amely a diploma utáni egyéves művészeti továbbképzést jelenti az általuk kiválasztott német művészeti akadémián. A germanisztika ill. német nyelvtanári szakos hallgatóknak „Ösztöndíj szakdolgozat elkészítéséhez német szakos hallgatóknak" program keretében a DAAD 1-3 hónapos ösztöndíjat kínál,  amelyet az utolsó tanévben vehetnek igénybe a szakdolgozat megírásához az általuk kiválasztott német felsőoktatási intézményben. Az egyetemi, főiskolai oktatók 1-3 hónapos kutatásra és tapasztalatszerzésre pályázhatnak a „Kutatói ösztöndíj tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és kutatóknak", valamint az „Ösztöndíj művészeti felsőoktatási oktatóknak" program keretében az általuk kiválasztott német egyetemen vagy kutatóintézetben. A „Csoportos tanulmányút" programra csoportok pályázhatnak tanulmányi látogatásokra. 

Pályázati határidő a 2010/2011-es tanévre 2009. november 15.

Pályázat beadási helye: Magyar Ösztöndíj Bizottság (Balassi Intézet).

Részletes információ: www.daad.info.hu

Címkék: daadpteösztöndíjnémetország
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni