Bejelentkezés

Gábriel Róbert és Ivancsics Imre is a Prima Díjasok között

szerzõ: PTE | 2009. november 02. 08:48:40

2009. október 30-án harmadik alkalommal osztották ki a Baranya Megyei Prima Díjat. Az idei kitüntetettek közé található többek között egyetemünk rektora, Dr. Gábriel Róbert valamint Dr. Ivancsics Imre jogászprofesszor.

A kezdeményezés a civil, a gazdasági és a vállalkozói szféra társadalmi felelősségvállalásának egyik példamutató megnyilvánulása.A vállalkozók elismerését a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és Baranya Megyei Szervezete ítéli oda az arra érdemes művészeknek, sportolóknak, közéleti személyiségeknek. A díj összegét évről évre Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke, a VOSZ, valamint helyi támogatók adják össze.

Az elismerés célja, hogy megőrizze a helyi értelmiség és szellem eredményeit, erősítse elkötelezettségét a tudomány, a művészet, a kultúra és a sport ápolása mellett.

Az idei Baranya Megyei Prima Díjat (és a vele járó egy-egy millió forintot) Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Pécsi Balett társulata, valamint Dr. Ivancsics Imre jogászprofesszor, egyetemi tanár vehette át október 30-án a Baranya Megyei Önkormányzat Papnövelde utcai dísztermében.

Idei díjazottak

Dr. Gábriel Róbert 2007 óta a Pécsi Tudományegyetem rektora. Biológus, kutató, fő szakterületei az anatómia, az élettan, a neurobiológia, a sejtbiológia, ezen belül a szemideghártya működése.

1961-ben született Mosonmagyaróváron. A győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett. 1985-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát. Az intézmény kötelékében tanársegédként, adjunktusként dolgozott. Később külföldön folytatta munkáját: Belgiumban, Ausztráliában, New Yorkban végzett oktatói és kutatói tevékenységet. 1995-ben kandidátusi fokozatot szerzett. 1993-tól a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állattani Tanszékének adjunktusa, 1995-től a az Általános Állattani és Neurobiológiai Tanszék docense. 1999-ben habilitált. 2001-től az MTA doktora. 2001-től hat éven keresztül a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja.

Rektori tevékenysége mellett az oktatói és kutatói munkát is folytatja. Tagja többek között a Magyar Tudományos Akadémia Neurobiológiai Bizottságának, a Magyar Mikroszkópos Társaságnak, elnökségi tagja a Magyar Idegtudományi Társaságnak. 2004-ben Magyar Elektromikroszkópos Díjjal ismerték el munkáját.

Dr. Ivancsics Imre a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának nyugalmazott docense, jelenleg is óraadó a Közigazgatási Jogi Tanszéken. A magyar közigazgatási jog országos szaktekintélye.

Petőházán született 1938-ban. A soproni Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett. 1960-ban jogászként végzett a pécsi egyetemen, ahol előbb egyetemi gyakornokként, majd tanársegédként, adjunktusként, docensként tevékenykedett. Volt dékán és rektorhelyettes is. Szakmai érdeklődése elsősorban a helyi, települési és területi igazgatás, illetve a hatósági igazgatás felé fordult, bekapcsolódott a közigazgatásban dolgozók képzésébe is.

Több mint száz publikáció kötődik a nevéhez, többek között tankönyveké is. Tagja a Közigazgatási szervezeti törvényi előkészítő Kodifikációs Bizottságnak, az Országos Választási Bizottságnak.
Korábbi kitüntetései: Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1971), Kiváló Munkáért (1980), Pro Universitate (1980), Baranya Megyei Közgyűlés Tudományos és Felsőoktatási Díja (1993), Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett (1994), Bács-Kiskun Megye Közgyűlésének Tudományos Díja (1997), „Iskolateremtő Mestertanár" (1997), A Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (1998), Magyar Közigazgatásért (2001), Nívódíj (1991-2002. évi teljesítményért) Comitatus (2004), Kiemelkedő Tudományos Munkáért Emlékérem (2006), Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett (2007)

A Pécsi Balett jövőre ünnepli ötvenedik születésnapját. Az öt éve Vincze Balázs igazgatása alá tartozó társulatot Eck Imre alapította, és olyan művészek fordultak már meg az élén mint Keveházi Gábor, Herczog István, vagy Tóth Sándor. A társulat a helyi szereplések mellett rendszeresen fellép Budapesten, a Művészetek Palotájában és a Nemzeti Táncszínházban, valamint a vidéki nagyvárosokban.

Külföldi kapcsolatokat is ápolnak, többek között a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretein belül, amelyet 2007 óta szerveznek, vagy egyéb vendégszereplések alkalmával: a közelmúltban Aradon, Temesváron, Brüsszelben, Párizsban, Moszkvában, Szarajevóban, Skopjéban, Mexikóban jártak. Az utóbbi évek legsikeresebb produkciói között tartják számon sok más mellett a A Notre Dame-i toronyőrt, a Bonnie & Clyde-ot, a Spartacus 2076-ot, vagy a Bolero - Carmina Buranát.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagyköveti címe mellett magukénak mondhatják az EuroPas Magyar Táncdíjat és a Pécs M. J. Város Pro Communitate emlékérmet. 

Úgy vélik, napjainkban különösen aktuálissá vált a közönségnek szánt mondanivaló megfogalmazása a tánc „nyelvén", hiszen a szavakkal ellentétben a mozdulatok sohasem hazudnak: máig ennek a hitvallásnak és a közönségnek szentelik művészi tevékenységüket.

Címkék: díjpécsigábrielprimaivancsicsbalett
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni