English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

A PTE professzora is átvehette a Simonyi Kutatói Ösztöndíjat

szerzõ: PTE | 2009. december 02. 08:51:15

Huszonkét jelölt közül három kutatónak adták át december 1-jén a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat. A Simonyi család által 2000-ben alapított díjat átvehette Kollár László a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának professzora is. Rajta kívül Simon István szegedi biológus és S. Varga Pál debreceni irodalomtudós vehette át a fejenként 3-3 millió forinttal járó ösztöndíjat.

A 2009-ben díjazott Kollár László a Pécsi Tudományegyetemen, Simon István az MTA Szegedi Biológiai Központjában, S. Varga Pál pedig a Debreceni Egyetemen dolgozik. A pécsi kutató a koordinációs kémiai alapkutatás, a fémorganikus vegyületek szintetikus kémiája, valamint újszerű, gazdaságos szintézisek kidolgozása területén elért eredményei jelentették a sikert. Simon István a fehérjék szerkezetét meghatározó alapelvek feltárásában végzett kutatásáért, S. Varga Pál pedig a klasszikus magyar irodalom területén végzett tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Az ösztöndíjat évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó kutatónak adják át, akik tevékenységükkel kimagasló teljesítményt nyújtottak. 2000-ben a szoftverfejlesztő Simonyi Károly fia összesen 25 millió forintot ajánlott fel a kutatók számára, melyet 2002-ben újabb 25, 2006-ban és 2009-ben pedig 30-30 millió forinttal egészített ki. A díj odaítélésének előkészítését végző Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj Bizottság elnöke, Keszthelyi Lajos elmondta: a 22 jelöltből a természettudományok, az élettudományok és a társadalomtudományok területéről választottak ki egy-egy kutatót.

(Forrás: hirado.hu)

 

Címkék: simonyicharleskutatóilászlóÖsztöndíjkollár
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni