English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Egyetemek közti kapcsolatok - interjú Czéh Gáborral

szerzõ: Obradovic Ena | 2010. január 18. 13:26:19

A Pécsi Tudományegyetem immáron harmincegy éve törekszik folyamatosan arra, hogy remek nemzetközi kapcsolatainak formális keretet is adjon. Egyetemünk első partnerkapcsolata a szomszédos horvát Josip Juraj Strossmayer eszéki egyetemmel még 1979-ben köttetet, s azóta már negyvenkilenc hivatalos partnerkapcsolattal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államoktól, egészen Ázsiáig. Az egyetemek közti kapcsolatokról beszélgettünk Czéh Gábor külügyi referenssel.

Czéh Gábor külügyi referens; fotó: Tóth Mariann

PTE: Hogyan alakulnak ki az egyetem közti kapcsolatok?
Cz. G.: Én 2001 óta dolgozom ezen a területen, de már azelőtt is sok kapcsolata volt az egyetemnek. Ezek a kontaktusok mindig is léteztek, egyik egyetem megkeresi a másik egyetemet valamilyen oknál fogva, hogy kialakítsanak valamiféle együttműködést. Jelenleg ez úgy zajlik, hogy valamilyen módon - levélben, e-mailben - megkeresik Rektor urat, vagy mi is kezdeményezhetünk kapcsolatot professzorok, dékánok javaslatára. 

PTE: Melyek a leggyakoribb okok, amik miatt két egyetem partnerkapcsolatot alakít ki?
Cz. G.: Nagyon sokszor egy közös pályázathoz szükséges az, hogy legyen egy bizonyos egyetemmel formális kapcsolatunk. Legutóbb például Dél-Koreában szerettek volna alapítani egy új kart és felkértek minket arra, hogy egy szándéknyilatkozattal támogassuk őket. Olyan is előfordul, hogy két egyetem együttműködése lépésről-lépésre alakul ki. Először csak két professzornak van személyes kapcsolata, amiből kisülhet valami és így a tanszékek, karok közti kapcsolat is kialakul, ami már igényli, hogy formálisabb szintre emeljék és megszilárdítsák a kapcsolatot. 

Czéh Gábor külügyi referens; fotó: Tóth Mariann

PTE: Milyen előnyei származnak a Pécsi Tudományegyetemnek ezekből a formális szerződésekből?
Cz. G.: Legfőképpen a tengerentúli egyetemeknél jó ez, mert egy limitált létszám ereéig lehetővé teszik a diákok díjmentes tanulását egy szemeszterre. Tehát ha valaki innen ki szeretne menni mondjuk egy amerikai egyetemre tanulni, akkor egy félévig nem kell tandíjat fizetnie. S bár igaz, hogy a szállást és az útiköltséget önerőből kell fedeznie, így is hatalmas előnyt jelent, hiszen nem kell kifizetni a tetemes tandíjat, hanem teljes mértékig tandíjmentességben részesülnek. 

Czéh Gábor külügyi referens; fotó: Tóth MariannPTE: Öregbítik az így kiutazó magyar hallgatók a PTE hírnevét?
Cz. G.: Mindenképpen. Főként a dél-koreai, japán egyetemeknél vehető ez észre, mivel ők nagyon érdeklődnek az európai egyetemek iránt. Velük kapcsolatban hallottam, hogy a kint lévő magyar hallgatóknak amolyan nagykövetként kell az egyetemüket bemutatni egy est keretében. 

PTE: A PTE mit biztosít a partneregyetemeinkről idelátogató hallgatóknak?
Cz. G.: Tandíjmentesen tanulhatnak itt, szinte garantáljuk, hogy kapnak kollégiumi elhelyezést, illetve biztosítjuk a magyar diákokat is megillető jogokat. Továbbá pedig természetesen használhatják az egyetem infrastruktúráját.

Címkék: pécsiptekapcsolatoktudományegyetemegyetemekközti
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni