Bejelentkezés

Törőcsik Mária előadásával startolt a Nyitott Egyetem

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. február 03. 10:16:55

Az Universitas Televízió megújult Nyitott Egyetem című oktatási-ismeretterjesztő műsora rendkívüli lendülettel indult a február 2-ai nyilvános felvétellel. Szép számú néző volt kíváncsi dr. Törőcsik Mária előadására a fogyasztói magatartás változásával kapcsolatban, kérdések is bőven voltak. Az új sorozat legelső felvétele alkalmából dr. Gábriel Róbert mondott rövid köszöntő beszédet.

Dr. Gábriel Róbert rektor nyitó beszéde; fotó: Tóth Mariann

A „Nyitott Egyetem - a PTE tudásbázisának disszeminációja" (TÁMOP 4.2.3) című projekt a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisán keletkezett eredmények hasznosítását célozza meg oly módon, mely segíti alaptevékenységének végzését magasabb minőségre emelni. Ennek fényében a Nyitott Egyetem az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok is színesítik az előadásokat.

Dr. Törőcsik Mária, a PTE KTK egyetemi tanára; fotó: Tóth Mariann

Dr. Törőcsik Mária, a PTE Közgazdaságtudományi Karának egyetemi tanára lebilincselő előadást tartott Fogyasztói magatartásunk változásai - trendek, hatások, reakciók címmel. Szó esett a luxusmárkák megjelenéséről, arról, hogy a fogyasztók megtanulták a vásárlást élvezni. Míg először azt kellett elsajátítaniuk, hogy szinte határtalanul költekezhetnek, tavaly megjelentek az ún. „válságtanult" fogyasztók. Vásárlásuk is sokféle: funkcionális vagy érzelmi indíttatású, számos tényező befolyásolja - környezeti hatások, reklámok, trendek.

A Nyitott Egyetem első előadásának nézői; fotó: Tóth Mariann

Dr. Törőcsik Mária, a PTE KTK egyetemi tanára; fotó: Tóth MariannAz előadás során többször elmosolyodtak a nézők, főleg akkor, amikor Törőcsik Mária rendkívül találó vásárló-jellemzésében magukra, párjukra és családtagjaikra ismertek. Ilyen volt például a feladatorientált vásárló (listával indul csak el), valamint a folyamatorientált vásárló jellemzése (mindent vesz, csak azt nem, amiért indult - de jót „shoppingol"). Rengeteg egyéb vásárlói típus is szóba került: az okos vásárló, a márkavadász, az akcióvadász, stb.

A professzor asszony rávilágított, hogy a fogyasztók egyre kiszámíthatatlanabbá váltak, már tudnak nemet mondani, már vannak igényeik, elvárásaik. Viszont a piac még nem követi elég szorosan bizonyos fogyasztói csoportok szokásainak változását, ilyen például a nők, valamint az 50 év felettiek csoportja.

A Nyitott Egyetem következő nyilvános felvétele március 2-án lesz, akkor ifj. dr. Kistelegdi István tart előadást Az energiadesigner útja, egy új szakág születőben címmel. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Címkék: egyetempécsiptenyitotttörőcsikmáriatudományegyetemtámop4.2.3.
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni