English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Ifj. Kistelegdi István előadásával folytatódott a Nyitott Egyetem

szerzõ: Aknai Péter | 2010. március 02. 14:38:30

Ifj. Dr. Kistelegdi István, "Az energiadesigner útja, egy új szakág születőben" című előadásával folytatódott a Nyitott Egyetem második nyilvános műsorfelvétele, 2010. március 2-án este, a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti konferenciatermében.

Előadásában Ifj. Kistelegdi István építész, a PTE Pollack Mihály Műszaki Kar egyetemi docense az ökologikus építés fogalmát járta körül az „Energiadesigner" szemszögéből. Az Energiadesigner a tervezési folyamatok során nem csak a funkcionális-, szerkezeti- és esztétikai szempontokat mérlegel, hanem további dimenziókban is gondolkodik: a szoláris sugárzás, a levegő, az energia, az idő, az aerodinamika vagy a hőtárolótömegek mind megkerülhetetlenek az Energiadesigner számára. Mindez pedig azt a célt szolgálja, hogy tartósan alkalmazkodni képes, funkcionálisan és esztétikailag jó épületek születhessenek. Az Energiadesigner tehát amolyan interdiszciplináris specialistaként átlátja a tervezési folyamatokat és karmesterként részt is vesz bennük.

Ifj. Kistelegdi István

A „Nyitott Egyetem - a PTE tudásbázisának disszeminációja" (TÁMOP 4.2.3) című projekt a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisán keletkezett eredmények hasznosítását célozza meg oly módon, mely segíti alaptevékenységének végzését magasabb minőségre emelni. Ennek fényében a Nyitott Egyetem az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok is színesítik az előadásokat. Az előadások és a kísérő modulok azon célcsoportok tagjai számára készülnek elsősorban, akik nem diplomaszerzésre törekednek, viszont örömmel fogadnák ismereteik bővítését, vagy új ismeretek megszerzését, amennyiben az egyszerűen és akár otthon is megvalósítható, viszont színvonalas és korszerű tudást biztosít.

A Nyitott Egyetem további előadásai:

Április 6.  18.00
Dr. Battyányi István: A titokzatos radiológia és a láthatóvá váló radiológus

Május 4. 18.00
Dr. Herke Csongor: A vádalku, mint az igazságszolgáltatás mentőöve

Június 1.  18.00
Dr. Gábriel Róbert: A biológiai idő titka - óragének

 

Címkék: egyetemnyitottkistelegdi
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni