Bejelentkezés

83 könyvet ajándékozott a PTE-nek a dél-koreai nagykövet

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. április 07. 09:11:56

Őexcellenciája Chung-ha Suh, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemen tett látogatása alkalmából 83 koreai könyvet ajándékozott az egyetemnek. A nagykövet úr rövid beszédben köszöntötte azt az 56 dél-koreai hallgatót, akik márciusban kezdték meg orvosi előkészítő tanulmányaikat a PTE-n.

Őexcellenciája Chung-ha Suh, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete és Gábriel Róbert rektor; fotó: Tóth Mariann

Gábriel Róbert köszöntötte Chung-ha Suh dél-koreai nagykövetet - aki nem első ízben jár Pécsett - valamint Young Sup Kwon kulturális attasét. „Nem a koreai a legismertebb távol-keleti kultúra Magyarországon, pontosan ezért nagyon fontos, hogy a koreai kultúra, tudomány eredményei elérjenek hazánkba is" - mondta a rektor. Remek együttműködési lehetőségeket kínál a kölcsönös kapcsolat a tudományos kutatások területén, valamint „örömömre szolgál, hogy egyre több koreai diák tanul a PTE-n". Gábriel Róbert miután kiemelte, hogy „befogadni és elfogadni egy külföldi kultúra és tudomány elemeit, egy egyetem elsődleges feladati közé tartozik", háláját fejezte ki a gáláns könyvadományért a nagykövet úrnak.

Chung-ha Suh nagykövet köszöntötte az egybegyűlteket és örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea és Magyarország több mint 20 éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolata nagyon sokat fejlődött. Hangsúlyozta a gazdasági, kulturális, tudományos kapcsolatok fontosságát és reményét fejezte ki, hogy „ezzel a könyvadománnyal elülteti a koreai kultúra iránti érdeklődés magjait, melyeket évről-évre gyarapítani fog". A nagykövet további könyvadományokkal, oktatói-hallgatói csereprogramokkal szeretné elősegíteni, hogy Pécs legyen a magyar-dél-koreai kapcsolatok központja.

Őexcellenciája Chung-ha Suh, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete és Markó Tamás, az Egyetemi Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese; fotó: Tóth Mariann

A koreai könyvadomány 3 könyve; fotó: Tóth Mariann

A nagykövet jelképesen 3 könyvet nyújtott át Markó Tamásnak, az Egyetemi Könyvtár informatikai főigazgató-helyettesének, aki megköszönte a 83 dél-koreai nyelvű könyvből álló értékes adományt. Markó Tamás elmondta, hogy együtt fogják tartani e különleges gyűjteményt, amelyet az olvasók rendelkezésére bocsátanak: „Reméljük egyre több olyan hallgatónk lesz, aki el tudja olvasni ezeket a könyveket".

Chung-ha Suh nagykövet és az 56 orvosi előkészítőn résztvevő koreai diák; fotó: Tóth Mariann

Dél-koreai diákok a PTE orvosi előkészítő programján; fotó: Tóth Mariann

A könyvek átadása után Chung-ha Suh nagykövet meglátogatta az orvosi előkészítő programon résztvevő 56 koreai diákot is, akik az EnecKorea szervezésével érkeztek Pécsre és előző héten kezdték meg tanulmányaikat egyetemünkön. A 4 hónapos program keretén belül a hallgatók megismerkednek a magyar nyelvvel, kultúrával, fejlesztik angol orvosi szaknyelvi tudásukat, valamint felkészülnek biológiából, kémiából és fizikából az orvosi felvételire. A megkérdezett hallgatók mind nagyon komolyan veszik a tanulmányaikat, elhivatottak és nagyon fontos számukra, hogy orvosok lehessenek.

Címkék: pécsiptenagykövettudományegyetemkönyvadománydél-joreaicsung-haszuh
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni