Bejelentkezés

Szerzői jogvédelemről a PTE-n

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. április 13. 16:24:49

A Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központja, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. közös szervezésében szerzői jogi konferenciát szervezett április 13-án. Deák Máté levezető elnöktől (BTK Pályázati Innovációs és Külkapcsolati Osztály) megtudhattuk, hogy egy hiánypótló konferencia ez, és hagyományteremtő céllal jött létre.

Dr. Kovács Gabriella, MSZH; fotó: Tóth MariannAz egyetemeken minden oktató, kutató, hallgató találkozhat szerzői jogi feladatokkal, problémákkal, legyen szó előadások publikálásról, könyvrészletek fénymásolásáról, esszék írásáról, kutatási eredményekről, OTDK dolgozatról, stb. A magánéletben is felmerülhetnek szerzői jogi aggályok, pl. DVD-k másolása, fájlcsere, és még sorolhatnánk. Nem véletlenül vetődnek fel tehát különösen elektronikus környezetben kérdések, problémák a szerzői jogvédelemmel kapcsolatban.

A Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ által életre hívott konferencia felvilágosítást adott a szerzői jogokat övező hitek és tévhitek világában. A Magyar Szabadalmi Hivataltól Dr. Kovács Gabriella, illetve az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Egyesülettől érkező Fodor Klaudia Franciska tisztázták a szerzői jogokkal kapcsolatos alapfogalmakat, szó esett a szerzői jogi tartalmak védelméről az internet világában, sőt, a fájlcserélés témaköre is terítékre került. Az előadások után a meghívott szakértők rengeteg konkrét és elméleti kérdésre válaszoltak, a kérdések csak úgy záporoztak. Ez azt bizonyítja, hogy nagy az igény szerzői jogi tájékoztatásra egyetemi oktatók, hallgatók, kutatók körében.

Szerzői jogi konferencia, a PTE KTTK szervezésében; fotó: Tóth Mariann

Fontos megjegyezni, hogy a szerzői jog és az iparjogvédelem kettéválik. A szerzői jogi konferencia elsősorban a szellemi alkotások jogi védelmével foglalkozott. Rengeteg kérdés, szempont szerint kell vizsgálni, védeni a szerzői jogokat. Meg kell említeni azt is, hogy hazánkban a szerzői jognak korlátai is vannak, tehát például létezik szabad felhasználás, pl. idézés (idézőjellel). Kovács Gabriella kitért arra is, hogy kihez lehet fordulni, ha valaki úgy gondolja, hogy szerzői jogait megsértették: a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Szerzői Jogi Szakértői Testület (SZJSZT), vagy az ARTISJUS Jogvédő Egyesület szerzői jogi munkatársai szívesen állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Hasznos linkek:

 

Címkék: konferenciapécsijogiptetudományegyetemszerzőikttk
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni