Bejelentkezés

A biológiai idő titka – Gábriel Róbert előadása a Nyitott Egyetemen

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. június 02. 10:31:22

Az Universitas Televízió megújult Nyitott Egyetem című oktatási-ismeretterjesztő műsora egy nagyon érdekes témával zárult erre a félévre: dr. Gábriel Róbert „A biológiai idő titka – az óragének” című előadására szép számú néző gyűlt össze június 1-jén a Vargha Damján konferenciateremben. Az új sorozat következő nyilvános felvétele 2010 szeptemberében lesz.

Az idő - a negyedik dimenzió

Dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

„Az idő mindannyiunk számára nagyon fontos. Ez a negyedik dimenzió" - kezdte előadását Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Természettudományi Kar Biológiai Intézetének vezetője és az Általános Állattani és Neurobiológiai Tanszékének vezetője. Megtudhattuk, hogy érdekes módon csak mi, emberek érzékeljük az időt. Időbeli létünk egy teljesen természetes biológiai körforgás: megszületünk, élünk, majd meghalunk. Vannak rövidebb és hosszabb ritmusaink, például míg a szívritmusunk értelemszerűen egy percben is többször ismétlődik, bizonyos hormonjaink szintje napi ritmus szerint változik, ezektől függ, hogy mikor vagyunk ébren és mikor alszunk.

A legfőbb kérdés, hogy mi szabályozza az idő érzékelését? Gábriel Róbert előadásában az érdeklődők megismerkedhettek az ember mesteróraművével, amelyek a sejtszintű órák, az óragének. Ahogy a professzor mondta: „ezek a ritmusok nagyon ősiek, már egy egysejtű gombánál is megtalálhatóak". Minden sejtben lehet óragén, az embernél kb. 50 000 sejt együttese, az ún. nucleus suprachiasmaticus (SCN) szabályozza a ritmusunkat, az időérzékelést. Ez a terület a köztiagy felett helyezkedik el az emberi agyban, a retina is ide küldi az információt az aktuális fényviszonyokról.

Dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Végül néhány praktikus humán vonatkozásról hallott a közönség: meglepő, hogy mennyire befolyásolja életünket a fény. Ehhez alkalmazkodva alakul ki napi ritmusunk, de néha „kizökken az idő". Ilyen esetek például az ún. „jet lag", a műszakos munkarend, vagy a skandináv depresszió. Ezek alvászavarokat okoznak, de a hosszan tartó alváshiány még magatartászavarhoz is vezethet. A professzor előadása végén utalt egy továbbvezető kérdésre, hogy a vakok napi ritmusa hogyan alakul - hiszen ők nem érzékelnek fényt.

Nyitott Egyetem nyertesek

Erre a félévre ez volt az utolsó Nyitott Egyetem előadás, mindannyian sokat nyertünk, hiszen rengeteg érdekes témát mutatott be sok szakember, akik fantasztikus előadók. Néhány lelkes néző, aki az eddigi összes előadáson részt vett, egy pendrive-ot kapott, amelyen az eddigi 4 előadás is megtalálható. A nyertesek: Gál Béláné, Gál Béla, Karasz Katalin, Geng Tamás, Sas Andrea, Daczó Lászlóné, Németh Zsuzsanna, Dobay Péterné, Dobay Péter, Keml Dániel, Bertáné Borsics Mária, Várhalmi Zsolt és Tóth Mariann (a www.pte.hu nevében).

Dr. Gábriel Róbert előadása a Nyitott Egyetemen; fotó: Csortos Szabolcs

A „Nyitott Egyetem - a PTE tudásbázisának disszeminációja" (TÁMOP 4.2.3) című projekt a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisán keletkezett eredmények hasznosítását célozza meg oly módon, mely segíti alaptevékenységének végzését magasabb minőségre emelni. Ennek fényében a Nyitott Egyetem az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok is színesítik az előadásokat. Az előadások és a kísérő modulok azon célcsoportok tagjai számára készülnek elsősorban, akik nem diplomaszerzésre törekednek, viszont örömmel fogadnák ismereteik bővítését, vagy új ismeretek megszerzését, amennyiben az egyszerűen és akár otthon is megvalósítható, viszont színvonalas és korszerű tudást biztosít.

Kapcsolódó cikkeink:

Címkék: televízióegyetemelőadáspécsinyitottgábrieltudományegyetemtámop4.2.3.róbertbiológiairitmusuniversitas
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni