Bejelentkezés

A PTE és a 30Y - EFOTT-ra látogatott a rektor

szerzõ: Stemler Miklós, EHÖK | 2010. július 20. 15:00:34

Nagy sikert aratott a 30Y Pécsi Tudományegyetemről írt dala, amelyet július 15-én este az EFOTT-on hallhatott először mind a zenekar rajongótábora, mind Prof. Dr. Bódis József, a PTE rektora. A koncert előtt a rektor és a rocksztár jó ízű beszélgetést folytatott.

Dr. Bódis József rektor és Beck József, 30Y zenekar frontembere, a PTE oktatója; fotó: PTE

A Pécsi Tudományegyetem rektora jól ismeri a 30Y munkásságát, de dalokat azért nem tud énekelni tőlük, a 30Y énekese pedig kitűnő dalokat tud írni, de szülést azért nem lenne képes levezetni, szemben az egyetem szülész-nőgyógyász vezetőjével  - többek között ez is kiderült azon a kötetlen beszélgetésen, amelyen Prof. Dr. Bódis József és Beck Zoltán folytatott egymással abból az alkalomból, hogy a 30Y bemutatta a Pécsi Tudományegyemről írt dalát. 

Erre a dalra nagy szükség van a mostani nehéz időkben, utalt a PTE rektora az egyetem körüli negatív eseményekre, hozzátéve: egészen eddig kitűnő érzés volt a Pécsi Tudományegyetem polgárának lenni, ám ez mostanra sajnos megváltozott. Bódis József emellett bizakodó, hiszen a PTE-n még mindig stabil alapok, és kitűnő alkotó személyiségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy újjá lehessen építeni az egyetemet. Ennek a bizonyítéka ez a dal is a rektor szerint, hiszen egy olyan személy áll mögötte, aki a rockzene mellett az egyetemen is bizonyított már (Beck Zoltán márciusban kapta meg doktori címét), maga is alkotó tagja az egyetemi közösségnek. A PTE vezetője hangsúlyozta: a dal számára ettől igazán pécsi és egyetemi. 

Dr. Bódis József rektor és Beck József, 30Y zenekar frontembere, a PTE oktatója; fotó: PTE

A dal központi kérdése Beck Zoltán szerint az, hogy mit jelent a PTE hallgatójának, dolgozójának lenni, ez pedig számára az összetartozás élménye. Bár az egyetem polgárai a hétköznapokon teljesen más dolgokkal foglalatoskodnak és teljesen másfelé tartanak, vannak olyan alkalmak, élmények, amikor mégis rádöbbenek arra, hogy összetartoznak - ilyen például a Pécsi Egyetemi Napok, avagy az idei EFOTT az énekes-irodalmár szerint. 

A felkérést eredetileg a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) intézte a zenekarhoz, és Herendi Ferenc EHÖK elnök szerint jól választottak: számára a dal teljes egészében megfogta, hogy milyen érzés a PTE hallgatójának lenni. A távlati tervekről szólva Bódis József nem tartotta kizártnak, hogy sikere esetén a dal akár a PTE himnusza is lehetne, míg Beck Zoltán ambíciói kisebbek voltak: ő arra koncentrált, hogy az esti koncerten minél jobban adják elő a nótát. 

Nem tudni, hogy mennyi PTE-es hallgató volt jelen a koncerten, ám a több ezres tömeg kétségkívül lelkese fogadta az új lemezen is majd fellelhető számot, és Bódis József is elégedett volt. Lehet, hogy valóban új, nem csak pécsieknek szóló sláger született?

Címkék: egyetemfesztiválpécsipterektortudományegyetemefottdal30y
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni