Bejelentkezés

Az iráni nagykövet látogatása a PTE-n

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. szeptember 29. 19:27:53

Őexcellenciája Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemre látogatott 2010 szeptember 29-én. Dr. Komlósi László Imrével, a PTE általános rektorhelyettesével tárgyalt a két ország valamint egyetemeik együttműködési lehetőségeiről.

Őexcellenciája Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete; fotó: Tóth Mariann

Őexcellenciája Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi Dr. Reza Hemmatival érkezett, aki a PTE ÁOK angol programjának végzett hallgatója, a kar hivatalos képviselője Iránban és már több mint 14 éve él Pécsett. A nagykövet elmondta, hogy „Magyarország és Irán diplomáciai kapcsolata közel 400 éves múltra tekint vissza, ugyanis az első európai diplomata, aki Iránnal felvette a kapcsolatot magyar volt". Banihashemi nagykövet támogatja a két ország kapcsolatainak kiterjesztését és élénkítését a tudományok, a kultúra, a mezőgazdaság és a politika terén.

Az iráni nagykövet látogatása a PTE-n; fotó: Tóth Mariann

A Pécsi Tudományegyetem rektorát, Dr. Bódis Józsefet Dr. Komlósi László Imre általános rektorhelyettes képvislte, aki a nagykövetet az egyetemek közti együttműködés lehetőségeiről kérdezte. Dr. Banihashemi elmondta, hogy az iráni kutatóknak egy évet külföldön kell tölteniük a tanulmányaik során. Hangsúlyozta, hogy amennyiben Magyarország ismertebb lenne Iránban, bizonyára több hallgató és kutató érkezne a magyar egyetemekre. Őexcellenciája javasolta, hogy a Pécsi Tudományegyetem együttműködési megállapodásokat kössön iráni egyetemekkel, amely közös projekteket, hallgatói, oktatói és kutatói  csereprogramokat eredményezhetne.

Dr. Reza Hemmati elmondta, hogy „Magyarországon 2500 iráni hallgató tanul, közülük több, mint 160 a PTE Általános Orvostudományi Karának angol programján tanul. Számos iráni hallgató vesz részt a Közgazdaságtudományi Kar angol nyelvű programjában". Banihashemi nagykövet rámutatott, hogy az orvostudományi karral rendelkező egyetemek számára különösen jó lehetőségnek bizonyul az Iránnal való együttműködés, hiszen ott már 1100 éve is működő klinikák szolgálták az egészségügyet.

Őexcellenciája Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete és Dr. Komlósi László Imre, a PTE általános rektorhelyettese; fotó: Tóth Mariann

A találkozó végén Banihashemi nagykövet és Komlósi rektorhelyettes ajándékokat nyújtottak át egymásnak barátságuk és együttműködési szándékuk jeleként. Végül a nagykövet az Orvostudományi kar dékánjával, Dr. Miseta Attilával találkozott, ezt követően a kar iráni hallgatóival is beszélgetett.

A PTE ÁOK angol programjának iráni hallgatói a nagykövettel való talákozón; fotó: Tóth Mariann

Irán magyarországi nagykövetségének weboldala »

Az Általános Orvostudományi Kar weboldala »

Címkék: pécsiptenagykövettudományegyetemlátogatásiránbanihashemi
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni