Bejelentkezés

Az Európai Parlament kulturális és oktatási küldöttsége Pécsett

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. október 04. 09:41:00

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatásügyi Bizottsága 2010. szeptember 29. és október 1. között Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába látogatott. Az öttagú küldöttséget Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke vezette.

Páva Zsolt, Tőkés László és Komlósi László Imre a sajtótájékoztatón; fotó: Tóth Mariann

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatásügyi Bizottsága felügyeli az Európa Kulturális Fővárosai (EKF) programokat, így egy küldöttség minden évben ellátogat az adott év Európa Kulturális Fővárosa címet viselő településeire. Ennek megfelelően a bizottság ez évben Pécsre, Essenbe (Németország) és Isztambulba (Törökország), 2010 Európa Kulturális Fővárosaiba tesz látogatást. A küldöttség tagjai: Iva Zanicchi, Emma McClarkin, Hannu Takkula és Piotr Borys.

Az EP küldöttség az új szenátusi teremben; fotó: Tóth Mariann

A program részeként a delegáció tagjai olyan közéleti szereplőkkel találkoztak, akik részt vettek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programjainak szervezésében, így többek között Páva Zsolttal, Pécs város polgármesterével, a pécsi Kulturális Bizottság képviselőivel, a Pécs2010 Menedzsmentközpont munkatársaival, továbbá megtekintették a Pécs2010 EKF program legfontosabb beruházásait is. Az EP szakbizottságának egyik fő tevékenységi köre az oktatás, így a delegáció találkozott Komlósi László Imrével, a Pécsi Tudományegyetem általános rektorhelyettesével, aki az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemi Szövetségének alelnöke is egyben, valamint az egyetem több vezetőjével, professzoraival, volt rektoraival, akikkel a felsőoktatás helyzetét vitatták meg. A megbeszélésen részt vett Lénárd László (rektor 2003-2007), Barakonyi Károly (rektor 1994-1997), Vörös József, Kovács L. Gábor, Komlósi László Imre és Pozsgai Gyöngyi. A vélemények megegyeztek abban a tekintetben, hogy az oktatás és a kutatás lényegesen nagyobb befektetést igényel, valamint abban, hogy a Bologna képzési rendszert újra kell gondolni, át kell formálni.

Barakonyi Károly, Vörös József, Kovács L. Gábor, Komlósi László Imre, Pozsgai Gyöngyi, valamint Lénárd László; fotó: Tóth Mariann

A delegáció a Magyar Országgyűlésben szervezett találkozón is részt vett, ahol a 2011 januárjában kezdődő magyar EU Elnökséggel kapcsolatos tevékenységekről és további kapcsolódó témákról is szó esett. A hivatalos program végén a delegáció sajtótájékoztató keretében nyújtott tájékoztatást a média képviselői részére a látogatás tapasztalatairól. Összességében elmondható, hogy a delegáció tagjait lenyűgözte Pécs szépsége és kulturális sokszínűsége, Hannu Takkula finn EP képviselő gratulált a fejlesztésekhez: „Pécs most már felkerült Európa térképére, igazi sikertörténet ez a kulturális évad".

Címkék: pécsibizottságptekulturálisoktatásieurópaitudományegyetemparlamentküldöttség
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni