Bejelentkezés

José Manuel Barroso és Orbán Viktor Magyarország első egyetemén (frissítve Bódis József és J.M. Barroso megnyitóbeszédével!)

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. október 12. 13:18:40

Az Európa Kulturális Főváros program 25 éves évfordulója és a Pécs 2010 Európa Kulturális Főváros év alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Jubileumi Rektorkonferenciát szervezett, amelyre európai egyetemek rektorai kaptak meghívást Bódis József rektortól. A konferencia egyben Magyarország EU elnökségének első előkészítő rendezvénye is, ebből az alkalomból a rendezvény díszvendége volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A Jubileumi Rektorkonferencia október 12-ei ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Bódis József rektor, aki röviden bemutatta a Pécsi Tudományegyetem rendkívül szertágazó tevékenységi körét, széles képzési kínálatát. Majd a rektor reményét fejezte ki, hogy a számos felsőoktatási intézmény vezetőjével közösen választ találhatnak a jelenlegi oktatási rendszer sürgető kérdéseire, kihívásaira.

Orbán Viktor miniszterelnök a soros magyar EU elnökségre előre tekintve hangsúlyozta, hogy „a tudás önmagában nem feltétlenül elegendő, hiszen nem mindig a közjót szolgálja, és sokszor nem eléggé felelősségteljes". A miniszterelnök szerint az egyetemeknek nagyon fontos szerepe van a jövőnk alakításában, hiszen lehetőségük van megadni azt az új irányt, ahol a tudás felelősséggel párosulva, közös érdekek mentén érvényesülhet.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke; fotó: Aknai Péter

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke köszöntőjében gratulált Pécsnek, „mert ez tényleg egy határok nélküli város, elfogadja és befogadja más kultúrák örökségét, értékeit." Barroso elnök szerint ez is bizonyítja, hogy „a 25 éves Európa Kulturális Fővárosa projekt egyike az Európai Unió legsikeresebb kezdeményezéseinek. Mivel a gazdasági növekedés motorja a tudás, különösen fontos szerepe van az egyetemeknek - a tudomány és a tehetség tárházainak - abban, hogy olyan embereket képezzenek, akik innovatív ötleteikkel, kutatási eredményeikkel hozzájárulnak egy fenntartható és egyszersmind versenyképesebb Európa létrehozásában."

Végül Bódis József hivatalosan is megnyitotta az október 11-13. között megrendezett Jubileumi Rektorkonferenciát és a Pécsi Tudományegyetem Alapító Okiratának facsimile kiadását ajándékozta José Manuel Barrosonak és Orbán Viktornak. A Jubileumi Rektorkonferencia része az Expanding Europe c. rendezvénysorozatnak, amely az Európai Kulturális Fővárások Egyetemi Szövetségének konferenciájával és Nemzetközi hallgatói workshoppal folytatódik.

Jubileumi Rektorkonferencia megnyitó; fotó: Aknai Péter

A Jubileumi Rektorkonferencián előadóként vesz részt a belga oktatási miniszter és a spanyol oktatási államtitkár is. A magyar EU Elnökségi előkészületekről Réthelyi Miklós miniszter tart előadást. A Rektorkonferencia meghívott vendégei között szerepel két rangos egyetemi szövetség vezetője is - a European Association of International Education (EAIE) előző elnöke, Björn Aas, továbbá a European University Association  (EUA) főtitkár helyettese, John Smith. Szintén meghívott előadó a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Kroó Norbert, a Magyar Rektori Konferencia elnökasszonya, Sándorné Kriszt Éva, a Szlovák Rektori Konferencia elnöke, Libor Vozár valamint a PTE 30 külföldi partnerintézményének illetve vezető hazai felsőoktatási intézmények rektora.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök; fotó: Aknai Péter

A Jubileumi rektorkonferencián elhangzott előadások kivonatai:

Kapcsolódó cikkeink a témában:

 

Címkék: pécsibizottságpteeurópaitudományegyetemjubileumirektorkonferenciabarrosoorbánjosémanuelviktorminiszterelnökelnök

kapcsolódó galériák:

« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni