Bejelentkezés

PTE-s állami kitüntetettek

szerzõ: PTE | 2010. október 26. 10:26:24

A Magyar Köztársaság elnöke, Dr. Schmitt Pál - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából, az alábbi kitüntetéseket adományozta.

Dr. Borhidi Attila, akadémikus, professor emeritusA Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapta

Dr. Borhidi Attila, akadémikus, professor emeritus, botanikus
Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Növénytani és Geobotanikai Tanszék.

A Széchenyi-díjas botanikus, a Pécsi Tudományegyetem Növénytani Tanszéke professor emeritusa a botanika, az ökológia és a környezetvédelem terén végzett, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos, kutatói, tudománypolitikai munkássága elismeréseként kapta a kitüntetést, melyet a Parlamentben vehetett át.

Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából Halász János parlamenti államtitkár adta át Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök és Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter megbízásából a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és lovagkeresztje, valamint a Magyar Köztársaság Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztje állami kitüntetéseket a Néprajzi Múzeum aulájában.

Dr. Kosztolányi György, akadémikus

Dr. Fischer Ferenc, a PTE BTK dékánja, egyetemi tanár 

Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta:

Dr. Kosztolányi György akadémikus, egyetemi tanár
Pécsi Tudományegyetem, Kilinikai Központ, Orvosi Genetikai Intézet.

A professzor a kitüntetést az orvosi genetika önálló diszciplínaként történő bevezetése, oktatása és a genetikai kutatás terén végzett nemzetközileg is nagyra becsült tevékenysége elismeréseként kapta.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta:

Dr. Fischer Ferenc dékán, egyetemi tanár
Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar. 

A Magyar Köztársasági Érdemrend a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetések közé tartozik. Az Érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik, akár a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén - Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében - példamutató tevékenységet folytattak.

A kitüntetéseket minden esetben a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök vagy az adott miniszter felterjesztése és ellenjegyzése mellett. A kitüntetéseket általában valamilyen nevezetes - Magyarország történelme szempontjából lényeges esemény tiszteletére tartott - ünnepen, többnyire nemzeti ünnepen, így március 15-én, augusztus 20-án vagy október 23-án adják át.

Gratulálunk a kitüntetésekhez!

Címkék: kitüntetéspécsiptetudományegyetemállamischmittpál
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni