English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Németh Péter előadásával folytatódott a Nyitott Egyetem

szerzõ: PTE | 2010. november 03. 11:11:54

Dr. Németh Péter, " Mi áll az autoimmun betegségek kialakulásának hátterében?" című előadásával folytatódott a Nyitott Egyetem második nyilvános műsorfelvétele, 2010. november 2-án, a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti konferenciatermében.

Előadásában Németh Péter hangsúlyozta: az autoimmun betegségek a társadalom 5-7 százalékát érintik, így súlyos problémát jelentenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy immunrendszerünk különleges és bonyolult rendszer, amely ha jól működik, dinamikus egyensúlyi állapotban van. Ilyenkor a szervezet leküzdi a káros hatásokat, és megóvja az embert, viszont autoimmun betegségek esetében gazdaszervezet olyan saját részeit támadja meg, amelyeket nem lenne szabad. Így az autoimmun betegségek kialakulhatnak többek között az immunszabályozás hibája, vagy az immungenetikai háttér miatt is. Konkrét kórképek bemutatása után Németh Péter így foglalta össze előadását: „Nagyon fontos az autoimmun betegségek korai felismerése, ilyenkor erőteljes immunszupresszió szükséges, és a betegek folyamatos utógondozása sem elhanyagolható".

Németh Péter

Németh Péter hangsúlyozta a korai felismerés szerepét valamint az agresszív kezelés fontosságát, az egyensúlyi állapot mielőbbi visszabillentése érdekében, mielőtt még szervkárosodás történne. Az előadást pedig Pázmány Pétertől vett találó idézettel zárta: „Boldog, aki a dolgok okát tudja".

Németh Péter

A „Nyitott Egyetem - a PTE tudásbázisának disszeminációja" (TÁMOP 4.2.3) című projekt a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisán keletkezett eredmények hasznosítását célozza meg oly módon, mely segíti alaptevékenységének végzését magasabb minőségre emelni. Ennek fényében a Nyitott Egyetem az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok is színesítik az előadásokat. Az előadások és a kísérő modulok azon célcsoportok tagjai számára készülnek elsősorban, akik nem diplomaszerzésre törekednek, viszont örömmel fogadnák ismereteik bővítését, vagy új ismeretek megszerzését, amennyiben az egyszerűen és akár otthon is megvalósítható, viszont színvonalas és korszerű tudást biztosít.

Címkék: egyetemnyitottnémeth
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni