English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Jane Goodall: tegyél valamit az emberekért, az állatokért és a környezetünkért! (VIDEÓ!)

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. november 15. 16:05:44

Jane Goodall, a világhírű etológus, főemlőskutató és ENSZ békenagykövet Pécsre látogatott 2010. november 12-13-án, a Pécsi Tudományegyetem meghívására. Az újonnan épült Tudásközpontban tartott előadása hatalmas sikert aratott, nézők százai voltak kíváncsiak rá. Látogatása szombaton sajtótájékoztatóval és új filmjének bemutatójával folytatódott.

"Szennyezzük a levegőt, a vizet és a földet" - hívta fel figyelmünket Jane Goodall a szombati sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy mindannyian felelősek vagyunk a környezetünkért, és minden nap tenni kell azért, hogy változtatni tudjunk. A kutatótól megtudhattuk, hogy tanzániai útjai során rájött arra, hogy csakis úgy lehet megmenteni pl. a Gombe Nemzeti Park körüli erdőket, ha együttműködnek a környékbeli emberekkel, és közösen veszik fel a harcot a szegénység, a környezetszennyezés és egyéb globális problémákkal szemben. Ezért hozta létre a Jane Goodall Intézet (JGI) a TACARE programot, így közösen dolgoznak egy jobb jövőért.

Csimpánzok a Gombe Nemzeti Parkban; fotó: JGI

TACARE program; fotó: JGI

Majd Jane Goodall a Roots&Shoots (Rügyek és Gyökerek) programról beszélt, amelyet 20 éve hozott létre. Úgy gondolja, hogy a fiatalok képesek a világot jobbá tenni, hiszen ők a jövő vezetői, döntéshozói, ügyvédei és a következő generáció szülei. Mára a világ 125 országában vannak Roots&Shoots csoportok óvodástól az egyetemi szintig, még a börtönökben is jelen vannak. Ezeken a csoportokon keresztül juttatják el az üzenetet: minden nap tehetünk valamit, hogy ökológiai lábnyomunk minél könnyebb és kisebb legyen. Jane Goodall elmondta, hogy minden csoportnak 3 projektet kell választania, egyet, amivel az embereken segít, egyet, amivel az állatoknak segít, és egyet, amivel a környezetért tesz valamit. „Egy kritikus tömeggé kell válnunk, és nem szabad hagynunk, hogy a pénzszerzés legyen az életcélunk" - vélekedett Dr. Goodall, a PTE díszdoktora.

A sajtótájékoztató után a kutató meghallgatta a 3 Pécsre látogató magyar Roots&Shoots csoport előadásait, akik eddigi tevékenységükről számoltak be neki: a BME Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, és a Vass Lajos Általános Iskola csoportja prezentációval, plakátokkal készült. Jane Goodall teljesen lenyűgözte őket, és a kutató is meghatódott ennyi új ötlet láttán, a kérdések záporoztak és természetesen közös fotók is készültek.

Dr. Jane Goodall, a PTE díszdoktora az egyik magyar Roots&Shoots csoporttal; fotó: Tóth Mariann

Dr. Jane Goodall, a PTE díszdoktora; fotó: Tóth Mariann

Végül Jane Goodall legújabb filmje, a Jane's Journey (Jane utazása) előtti rövid beszédében hangsúlyozta, hogy csak azért engedte, hogy ez a film elkészüljön, mert úgy gondolta, hogy ezzel is az üzenetét adhatja át a világnak: „Sokszor mondjuk, hogy ezt a világot a gyermekeinktől kaptuk kölcsön. De nem kölcsön kaptuk, mert akkor valamit kellene cserébe adnunk. Ezt a világot loptuk a gyermekeinktől, és továbbra is csak fogyasztjuk a nem megújuló energiaforrásait. Tennünk kell valamit, hogy ez ne így legyen." Sajnos Dr. Goodall nem tudott a film végéig maradni. Mindenestre a film kiváló, és hihetetlen, hogy mennyi energiája van a főszereplőnek, Jane Goodallnak. Megtisztelő, hogy a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora.

Read this article in English »

Jane Goodall nagy sikere Pécsi Tudományegyetemen »

Címkék: díszdoktorpécsisajtótájékoztatópteinterjútudományegyetemjanegoodallroots&shoots
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni