Bejelentkezés

Újra van kollektív szerződés a PTE-n (VIDEÓ)

szerzõ: Harka Éva, UnivPécs | 2010. november 15. 16:46:28

„Óriási jelentősége van, hogy időben meg tudtunk egyezni a főbb kérdésekben.” – jelentette ki Bódis József rektor november 15-én, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kollektív szerződésének aláírásakor. E dokumentum, a munkaadó és a munkavállalók közti egyeztetés eredménye azért nagy jelentőségű, mert ez szabályozza a közalkalmazotti jogviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, ezek gyakorlásának, illetve teljesítésének módját, az ezzel kapcsolatos eljárások rendjét.

 

A pozitív hozzáállás mellett a PTE rektora elmondta: sosem észlelt olyan igényt a képviseleti szervek részéről, amit lehetetlen lett volna teljesíteni, egyedül a munkaidővel kapcsolatos törvényi szabályozás problematikussága vetett fel kérdéseket. „A kollektív szerződést legalább évente elővesszük, aktualizáljuk majd." - jelentette ki Bódis József.

Fél évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar sikerül a kizökkent helyzetet a helyére tenni. A korábbi fúzió után is csaknem 10 év kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a kollektív szerződés - ezt 2008-ban írták alá, ám a mostani ahhoz képest nemcsak, hogy sokkal gyorsabban jött létre, de gazdagabb, tartalmasabb is." - mondta Kiss György a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) képviseletében. Utóbbi azért is fontos, mert a korábbi szerződés átgondolatlansága miatt több munkaügyi pert is elvesztett a PTE. Kiss György hangsúlyozta: a szűk értelemben vett érdekképviseleti szervek mellett a PTE valamennyi kara, gazdasági egységei is segítették a megállapodás megszületését.

Újra van kollektív szerződés a PTE-n; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Az új kollektív szerződés aláírása: Kiss György, Bódis József és Illés József; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A nehéz gazdasági helyzet dacára mind a munkavállalók, mind a munkaadók számára kielégítő szerződésnek tartja a PTE új kollektív szerződését Illés József, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet titkára. „A régi kollektív szerződéshez képest elmondható, hogy a juttatások megmaradtak, sőt, a most aláírt szerződés tartalmaz olyan elemeket, melyre minden magyar egészségügyben (is) tevékenykedő intézmény munkaadója és munkavállalója büszke lehet - például az ügyeleti juttatást, melynek mértéke mindenki számára elfogadható." - tette hozzá Illés József. 

A PTE új kollektív szerződése nyomtatva is kikerül a PTE egységeihez, és az Egyetem hivatalos weboldán is hamarosan olvasható.

Címkék: pécsipteszerződéstudományegyetemkollektívújra
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni