Bejelentkezés

Kulturális valóságismeret és EKF

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. november 18. 09:14:04

Két napos tudományos konferenciát és emlékülést szervezett november 18-19-én a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Kultúratudományi Intézete és Könyvtártudományi Intézete a pécsi kultúraközvetítő képzés 35 éves jubileumára „Kulturális valóságismeret és EKF 2010” címmel.

Dr. Koltai Dénes, a PTE FEEK dékánja; fotó: Tóth Mariann

A különleges konferencia szervezésében részt vett a Pécsi Akadémiai Bizottság Közművelődés és Könyvtártudományi Munkabizottság Kultúraközvetítők Társasága, a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft., valamint a PTE Alumni Irodája is. A cél a kortárs kultúra kérdéseiről folyó diskurzusok bemutatása volt, valamint a tágan értelmezett kultúraközvetítés fő tendenciáinak áttekintése. Ezen túl az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városban a szakmai résztvevők tudományos eszmecseréje és egyúttal a kulturális erőforrások újszerű mobilizációjával kapcsolatos kutatások aktuális eredményei is teret kapott. Így a PTE FEEK, Magyarország első egyetemének legifjabb kara méltón ünnepelte 5 éves fennállását és a 35 éve folyó kultúraközvetítő illetve felnőttképzést.

A konferencia megnyitóján ünnepi beszédet mondott Koltai Dénes, a PTE FEEK dékánja. A szakember összefoglalta a kultúrakutatás és a felnőttképzés elmúlt 35 évének fejlődését a PTE-n, majd elmondta, hogy büszkeséggel tölti el a kar felvételi rangsorokban elfoglalt egyre előkelőbb helye, valamint a kiváló hallgatók, oktatók hosszú sora, akik mind hozzájárultak e fiatal kar sikeréhez. Dr. Ujvári Jenő alapító kiemelten fontos szerepét a kar egy különleges díjjal jutalmazta, majd alapító emlékérmek átadása következett: Lengvárszky Attila, a PTE Oktatási Igazgatója és Pécs Megyei Jogú Város Kulturális Bizottságának alelnöke; Majdán János, a bajai Eötvös József főiskola rektora; Matthias Munkwitz, a Zittau/ Görlitz Főiskola oktatási dékánja; Ruzsa Csaba, a Pécs Menedzsment Központ ügyvezető igazgatója és Zeller Gyula, a PTE gazdasági és stratégiai rektorhelyettese vehette át többek között a díjat.

35 éves a pécsi kultúraközvetítő képzés; fotó: Tóth Mariann

Dr. Ujvári Jenő; fotó: Tóth Mariann

Zeller Gyula a Pécsi Tudományegyetem és Bódis József rektor nevében is köszöntötte az egybegyűlteket. „Mi az, ami a 35 éven keresztül hatott? Egy olyan szellemiség, amely az állandó innovativitást, a gyors alkalmazkodóképességet feltételez" - emelte ki a rektorhelyettes. Ezt követően rektori díjakat adott át Zeller Gyula Kígyós Sándornak (posztumusz), Szerecz Józsefnének, valamint Ujvári Jenőnek. Lengvárszky Attila köszöntőjében a város és az egyetem szoros együttműködésének jelentőségére hívta fel a figyelmet. Ruzsa Csaba megköszönte az egyetem és a kar rendkívül produktív és proaktív hozzáállását az EKF év kapcsán felmerülő kérdésekben. Munkwitz dékán a saját kara és a FEEK közötti párhuzamokra mutatott rá és a két kar szoros együttműködését üdvözölte. Majdán János szintén a különböző intézmények hasonló képzésinek szakmai együttműködését tartotta fontosnak kiemelni a jubileum kapcsán.

A téma jellegéből fakadó interdiszciplináris megközelítés jegyében az előadók különböző tudományterületekről érkeztek, és rendkívül érdekes, a kultúraközvetítéssel és a kulturális valóságismerettel kapcsolatos friss eredményeiket, ötleteiket, vízióiakt ismertették. A szekcióülések során szó esett a kultúrakutatás jelenéről és új irányairól, a felnőttoktatás kihívásairól az ezredforduló előtt és után. A további szekciókban a multikulturális társadalom és oktatás, valamint a kultúraközvetítő szereptudat összetevőit tárgyalták. Szintén fontos szerepet játszott a mobil könyvtári innovációk megvitatása, amelyek hozzájárulnak a kulturális esélyegyenlőség megvalósításához, és természetesen az emberi erőforrás fejlesztés kultúrája, múltja és jelene is több előadás témája volt. Két workshop foglalkozott hallgatói, oktatói, képzői, szervezői tapasztalatokkal az elmúlt 35 év tükrében. A szervezőbizottság tagjai, Koltai Dénes, Várnagy Péter, Zádori Iván, Agárdi Péter, Kleisz Teréz, Sipos Anna, Zalay Szabolcs és Zalay Dóra gondostak a konferencia és emlékülés magas szakmai színvonaláról és az események gördülékeny menetéről.

Kígyós Katalin, Kígyós Sándor lánya veszi át a rektori díjat Zeller Gyulától; fotó: Tóth Mariann

35 éves a pécsi kultúraközvetítő képzés; fotó: Tóth Mariann

Részletes program »

Címkék: konferenciaekffeekpécsiptekulturális2010valóságismeret
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni