Bejelentkezés

Dékány Miklósra emlékezünk (VIDEÓ)

szerzõ: Ámán Anna, Csortos Szabolcs / UnivPécs | 2010. november 26. 15:46:42

November 26-án van egy esztendeje annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) hallgatója, Dékány Miklós egy lövöldöző áldozatául esett. A tragédia az egész világot megrázta. Az évfordulóra a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) emléknapot szervezett, melynek keretében egy emléktáblát is felavattak a PTE ÁOK Biofizikai Intézet falán.

Tennünk kell az agresszió ellen, és oda kell figyelnünk egymásra" - jelentette ki beszédében Herendi Ferenc, az EHÖK elnöke. „Mai rohanó világunkban devalválódnak azok az értékek, amik az odafigyeléssel kapcsolatosak, oktatási rendszerünk is olyanná vált, hogy a mikroközösségek összetartó, odafigyelő, egymást védő ereje csökkent vagy megszűnt." - próbált magyarázatot keresni a sokkoló eseményekre a PTE rektora, Bódis József, majd a domborműn látható kézfogás kapcsán így szólt:

Kérem mindenkitől, hogy fogja meg a mellette álló kezét! Jelképezze ez azt, hogy összefogunk az agresszió ellen, az elfojtott indulatok ellen, összefogunk a gyengék megsegítésért és összefogunk azért, hogy soha többé hasonló eset ne történhessen meg."

Az egybegyűltek egy perces néma csenddel, egymás kezét fogva emlékeztek Dékány Miklósra.

Kottász Gergely, Czéh Dániel, Bódis József rektor, Herendi Ferenc EHÖK elnök, Miseta Attila dékán; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Este 19.00 órakor hallgatói gyertyagyújtásra került sor a lövöldözés helyszínén, a PTE ÁOK Biofizikai Intézet előtt. 

Dékány Miklós; fotó: Verébi Dávid

Címkék: pécsiptemegemlékezéstudományegyetemdékánymiklósemléknap
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni