English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Hebling János előadásával folytatódott a Nyitott Egyetem

szerzõ: PTE | 2010. december 07. 14:49:44

Dr. Hebling János a "A sokszínű lézer, nanowattól petawattig" című előadásával folytatódott a Nyitott Egyetem nyilvános műsorfelvétele, 2010. december 7-én, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Vargha Damján konferenciatermében.

A lézer 50 éves jubileuma alkalmából tartott előadást Hebling János a PTE Fizikai Intézet egyetemi tanára, a lézer sokszínűségéről, a nagyenergiájú impulzusok előállításáról, amiben hazánk világelsőnek mondható. Felvázolta a lézer (LASER = Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) fejlődéstörténetét, működési elvét, tulajdonságait. A gazdagon illusztrált előadásban külön fejezetet szentelt a lézerfelhasználás rendkívül széles felhasználási területeinek is. Napjainkban a lézer mindennapi életünk részévé vált - a CD lejátszók olvasófejétől a bolti vonalkód leolvasókon és a hadászati megoldásokon keresztül a nagyméretű ipari felhasználásig találkozhatunk vele.

Az új, korszerű digitális technikával készülő felvételt a helyszínen élőben, interneten vagy a tévéképernyőkön felvételről országszerte bárki nyomon követheti. Az előadás szerkesztett változata megtekinthető a PécsTV-n, illetve a Hálózat TV-n. 

A „Nyitott Egyetem - a PTE tudásbázisának disszeminációja" (TÁMOP 4.2.3) című projekt a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisán keletkezett eredmények hasznosítását célozza meg oly módon, mely segíti alaptevékenységének végzését magasabb minőségre emelni. Ennek fényében a Nyitott Egyetem az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok is színesítik az előadásokat. Az előadások és a kísérő modulok azon célcsoportok tagjai számára készülnek elsősorban, akik nem diplomaszerzésre törekednek, viszont örömmel fogadnák ismereteik bővítését, vagy új ismeretek megszerzését, amennyiben az egyszerűen és akár otthon is megvalósítható, viszont színvonalas és korszerű tudást biztosít.

Címkék: egyetemnyitotthebling
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni