Bejelentkezés

Prinz Gyula munkássága a követendő út (VIDEÓ)

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. december 09. 17:56:48

Immár tizenkettedik alkalommal adták át 2010. december 9-én a PTE TTK Földrajzi Intézetében a neves földrajztudósról, Prinz Gyuláról elnevezett díjat, mellyel a föld- és földrajztudomány területén végzett kiemelkedő oktatói, nevelői és tudományos kutatómunkát végző oktatók, kutatók és hallgatók tevékenységét ismerik el oktató-kutató és junior kategóriában.

Az ünnepség keretében, közvetlenül a díjátadó előtt került sor az Akadémia Kiadó által megjelentetett Világföldrajz című könyv bemutatójára, amelynek főszerkesztője Tóth József, a PTE TTK Földtudományok Doktori Iskolájának vezetője. Dr. Dövényi Zoltán ismertette a különleges, majdnem 1500 oldalas kiadványt, amely nem csak szakmabelieknek lehet hasznos, hanem minden, a földrajz iránt érdeklődő művelt ember könyvespolcára jól illik. Szintén a díjátadó előtt nyitotta meg Fábián Szabolcs Ákos a Lehmann Antal hagyatékából összeállított kiállítást. A professzor személyes tárgyait özvegye - aki jelenlétével is megtisztelte az ünnepséget - bocsátotta a Földrajzi Intézet rendelkezésére. Lehmann professzor méltatását egy tőle származó idézettel zárta Fábián Szabolcs Ákos adjunktus: „Nem megvalósítani kell magunkat, hanem feláldozni a jó szolgálatában."

Lehmann Antal özvegye a kiállítás megnyitóján; fotó: Tóth Mariann

A Prinz-díj átadása természetesen a Prinz-teremben történt, Dövényi Zoltán intézetigazgató és Erostyák János elnöklésével. Dövényi professzor nyitotta meg a díjátadó ünnepséget, majd az ünnepség díszvendége, Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere mondott köszöntő beszédet, majd a Prinz-díjakat átadta a kitüntetetteknek. A rangos földrajztudományi elismerést idén oktató-kutató kategóriában idén Dr. Kevei Ferencné Dr. Bárány Ilona egyetemi tanár kapta (SZTE TTIK). Kovács János adjunktus elmondta, hogy a professzor asszony a világ élvonalbeli karsztkutatói közé tartozik, 2003 óta az MTA doktora, mestertanári címet is elnyert, ás számos eddigi elismerésén kívül immár egy Prinz-díj is koronázza példaértékű munkásságát.

Prinz-díj átadó ünnepség; fotó: Tóth Mariann

Dr. Kevei Ferencné Dr. Bárány Ilona Páva Zsolttól veszi át a Prinz-díjat; fotó: Tóth Mariann

Junior kategóriában Prinz-díjjal jutalmazták Varga Györgyöt, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet tudományos segédmunkatársát. Szintén Kovács János méltatta az ifjú kutatót, aki a PTE TTK-n szerzett geográfus diplomát, majd a PTE Földtudományi Doktori Iskolájában folytatta tanulmányait. Jelenleg porviharok kutatásában végez elsőrendű tudományos munkát.

Végül a két díjazott megható beszéde után Páva Zsolt és Dövényi Zoltán a Botanikus kertben Prinz Gyula szobránál koszorút helyezett el.

Varga György Prinz-díjas beszédet mond; fotó: Tóth Mariann

Címkék: pécsipte2010tudományegyetemprinz-díj
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni