English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

ECL Nemzetközi Nyelvtudásmérési Konferencia

szerzõ: Tóth Mariann | 2011. január 21. 11:27:43

Nemzetközi nyelvtudásmérési konferenciát rendezett a PTE Idegen Nyelvi Titkársága, amelynek célja, hogy az általa működtetett nemzetközi ECL nyelvvizsga tesztfeladatai a tesztírók összehangolt munkájának eredményeként minél teljesebb mértékben megfeleljenek a közös európai referenciakeret ajánlásainak. Az ötévente megrendezett értekezésnek a FEEK adott otthont január 21-22-én.

Dr. Háry László megnyitja az ECL Nyelvtudásmérési Konferenciát; fotó: Tóth Mariann

A Nemzetközi Nyelvtudásmérési Konferenciát Dr. Háry László, a PTE Idegen Nyelvi Titkárságának tudományos munkatársa nyitotta meg. A több mint 20 meghívott szakértő a 13 európai nyelvből letehető ECL nyelvvizsgarendszer egyes nyelveit képviselte: Németország, Szerbia, Egyesült Királyság, Lengyelország, Csehország, Horvátország, Szlovákia, Oroszország, Románia, Bulgária, Spanyolország és Magyarország küldöttei vettek részt a találkozón. Közös céljuk, hogy az egységesség érdekében összehangolják tevékenységüket a vizsgaszinteknek megfelelő szövegek kiválasztásában és a vizsgázók nyelvtudásának megbízható mérését szolgáló feladattípusok megtalálásában és kidolgozásában.

Dr. Huszti Judit, a PTE INYT igazgatója; fotó: Tóth MariannAz ECL nyelvvizsgarendszer tesztfejlesztői azokra a hallgatókra is gondolnak, akik a diplomájukat nyelvvizsga hiányában nem tudják átvenni. A megbeszélés keretében a feladatírók a valós nyelvtudást tükröző, de vizsgázóbarát feladattípusokat, témaköröket tekintették át. „Nagyon fontos, hogy minden évben teljesen új teszteket kapjanak a vizsgázók, amelyek érdekes és naprakész feladatokkal várják őket" - tudhattuk meg Dr. Huszti Judittól, a PTE Idegen Nyelvi Titkárságának igazgatójától. A nyelvvizsgarendszer figyelembe veszi a különböző fogyatékkal élő hallgatók - hallássérültek, diszlexiások és diszgráfiások speciális igényeire is.

A London Egyetem Vizsgaközpontjában nemzetközi szakértői gárda bevonásával a múlt század 80-90-es éveiben dolgozták ki az Európai Bizottság által számos projekt keretében támogatott, az EU hivatalos nyelveiből egységes követelményeket támasztó, ezért az egyes nyelvekből megszerzett vizsgabizonyítványok egyenértékűségét biztosító ECL nyelvvizsgarendszert, amelynek nemzetközi központja 1999 óta a PTE Idegen Nyelvi Titkársága. Az INYT arra törekszik, hogy az EU valamennyi tagországában kiépítse a ma már számos európai országban, sőt az amerikai kontinensen is letehető ECL nyelvvizsga nemzetközi vizsgahely hálózatát. A konferencián az egyes országok ECL vizsgahely hálózatának vezetői is részt vesznek, hogy megvitassák a vizsgahely hálózat fejlesztésének aktuális kérdéseit és lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy az általuk képviselt országban a magyar és a román példa alapján akkreditációs eljárás eredményeként állami elismerést nyerjen az EU hivatalos nyelveire standardizált ECL nyelvvizsga.

ECL Nyelvtudásmérési Konferencia; fotó: Tóth Mariann

Címkék: konferencianemzetközipteeclnyelvtudásmérésiidegennyelvititkárságinyt
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni