English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Schepp Zoltán előadásával startolt a Nyitott Egyetem

szerzõ: PTE | 2011. február 08. 21:31:00

Dr. Schepp Zoltán "Az euró: csapda vagy menedék?" című előadásával folytatódott a Nyitott Egyetem 2011-es szériája február 8-án, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Vargha Damján konferenciatermében.

Az Európai Unió tagjává válásával Magyarország elkötelezte magát az egységes európai pénznem hazai bevezetése mellett is. Ennek időzítése és mikéntje azonban távolról sem tisztázott. A Gazdasági és Monetáris Unióhoz történő csatlakozás motivációinak, várható hasznainak és áldozatainak felmérése sem kapta meg eddig azt a teret a nyilvános viták fórumain, amit a kérdés súlya indokolna. A deviza alapon eladósodott hazai háztartások problémái is természetes módon irányítják figyelmünket e lehetőség irányába.

Az intenzív növekedéshez nélkülözhetetlen pénzügyi tőke és kellő mértékű folyó megtakarítások hiányában a magyar gazdaságpolitikának folyamatosan tekintettel kell lennie a pénzügyi fenntarthatósági szempontokra és a finanszírozói érdekekre, ugyanis a forint esetleges leértékelődése és az ezzel együtt járó veszteségek állandó fenyegetést jelentenek. Az euró hazai bevezetése e fenyegetést hárítaná el gyakorlatilag véglegesen.

Ugyanakkor a napi hírekből ismert, hogy jelenleg az Euró-övezet is komoly kihívásokkal néz szembe. A valutaunió intézményi környezetének átalakítása elkerülhetetlen, különösen a költségvetési fegyelem és annak felügyelete terén. Bár a súlyosan eladósodott tagállamok történetei jelentős eltéréseket mutatnak, egy tanulság már ma is biztosan megvonható: önálló költségvetési politikával rendelkező országok nemzetközi versenyképességének, egészséges gazdaságszerkezeti fejlődésének fenntartása nagy hitelességű közös monetáris politika mellett is fokozott felelősséget ró úgy a tagállami, mind a közösségi döntéshozókra.

A felelős hazai gazdaságpolitika és az euró-zóna tagság támasztotta tartós elvárások hazánk esetében nagymértékben egybecsengenek, egyéb reális alternatíva belátható időn belül nem kínálkozik számunkra. A Közgazdaságtudományi Kar mesterképzésein oktatott „Európai monetáris integráció" kurzusomnak ez a legfőbb üzenete a hallgatók számára.

Az új, korszerű digitális technikával készülő felvételt a helyszínen élőben, interneten vagy a tévéképernyőkön felvételről országszerte bárki nyomon követheti. Az előadás szerkesztett változata megtekinthető a PécsTV-n, illetve a Hálózat TV-n. 

A „Nyitott Egyetem - a PTE tudásbázisának disszeminációja" (TÁMOP 4.2.3) című projekt a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisán keletkezett eredmények hasznosítását célozza meg oly módon, mely segíti alaptevékenységének végzését magasabb minőségre emelni. Ennek fényében a Nyitott Egyetem az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok is színesítik az előadásokat. Az előadások és a kísérő modulok azon célcsoportok tagjai számára készülnek elsősorban, akik nem diplomaszerzésre törekednek, viszont örömmel fogadnák ismereteik bővítését, vagy új ismeretek megszerzését, amennyiben az egyszerűen és akár otthon is megvalósítható, viszont színvonalas és korszerű tudást biztosít.

 

Címkék: egyetemnyitottscheppeurócsapda
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni