Bejelentkezés

Kalmár Nagy Károly „Az Év Orvosai” között (VIDEÓ)

szerzõ: PTE | 2011. február 16. 09:15:49

Kalmár Nagy Károly, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK) 1. Számú Sebészeti Klinikájának adjunktusa is átvehette az „Astellas-díj - Az Év Orvosa" elismerést kedden, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben negyedszerre meghirdetett Astellas Díj - Az Év Orvosa pályázat díjátadó ünnepségére 2011. február 15-én a Magyar Tudományos Akadémián került sor. A neves közéleti és szakmai személyekből álló zsűri döntése, valamint a közönségszavazatok alapján az Astellas Díjat idén Dr. Gera László, a Kecskeméti Megyei Kórház osztályvezető traumatológus főorvosa, Dr. Ferencz Judit, Devecser háziorvosa és Dr. Kalmár Nagy Károly, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi  Kar 1. Számú Sebészeti Klinikájának adjunktusa vehette át.

Az Év orvosai: Kalmár Nagy Károly, Ferencz Judit és Gera László; fotó: Viola Mária
A három kitüntetett a díjátadón (balról jobbra): Dr. Kalmár Nagy Károly, Dr. Ferencz Judit és Dr. Gera László.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben meghirdetett Év Orvosa pályázatra közel 300 történet érkezett, amelyekkel betegek, betegségükből felgyógyult emberek jelölték orvosukat az Astellas Díjra. Idén januárban a zsűri által döntőbe juttatott 26 orvos 25 történetére szavazhatott a nagyközönség.

Dr. Kalmár Nagy Károly; fotó: Kalmár Nagy AndrásDr. Kalmár Nagy Károly szakterülete a vese transzplantáció és a májsebészet. Neve tavaly októberben már szerepelt az újságok címoldalán, hiszen ő irányította azt az orvosteamet, amely Magyarországon elsőként egy inzulinra és dialízisre szoruló betegen egyszerre végzett el hasnyálmirigy- és veseátültetést.

Nagyon kedves elismerés, szívből örülök, hogy megkaptam - mondta el a PTE honlapjának Kalmár Nagy Károly. Ezt a díjat az Astellas, egy nagy gyógyszergyár alapította azért, hogy a munkájukat jól és lelkiismeretesen végző orvosok is szerepeljenek a médiában. A díjra a betegek javasolhatják orvosaikat, azután pedig a közönség szavazatai alapján dől el, hogy kik kapják. Engem egy vesetranszplantált kisfiú édesanyja jelölt, akinek a veséjét kisfia kapta. Azóta is jól vannak mind a ketten. Továbbra is igyekszem orvosként a díjhoz méltóan helytállni, ezt a mostani elismeréstől függetlenül is természetesnek gondolom. Fontos megjegyezni, hogy ezt a díjat az orvostársadalomból rengetegen megérdemlik, és abban, hogy én kaphattam meg, nagy szerepet játszott mestereim személyes példamutatása."

Kalmár Nagy Károlyt Kákonyi Ferencné jelölte: „Eljött a nap, mikor a gyerekkel Kalmár Nagy Károlyhoz mehettünk. Ekkor minden, ami eddig sötét volt, végre fénybe borult. Június első napján megtörtént a szervátültetés, amit ő végzett el a kisfiún, aki akkor alig 35 kilogramm volt. A vese rögtön működni kezdett és 10 nappal ezután a kisfiú és anyukája hazamehettek. Nagyszerű kapcsolat jött létre akkor. A doktor úr részt vesz a már egészséges életet élő transzplantáltak életében. Elmegy minden olyan rendezvényre, ahol a valaha beteg gyerekek sportban megmérettetnek. Ott volt a farsangi báljukon és együtt volt velük a fürdőzésen is. Nagyszerű orvos, nagyszerű ember!".

Az Astellas díjat immár második alkalommal vehette át a PTE ÁOK orvosa: 2008-ban Dr. Vástyán Attila kapta meg az elismerést.

Az elismeréshez gratulálunk!

Kapcsolódó cikk:

Címkék: díjévkárolyastellasorvosakalmárnagy
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni