Bejelentkezés

Kilár Ferenc: mandulavirágzás a kémia évében

szerzõ: Tóth Mariann | 2011. február 24. 10:35:53

Kilár Ferenccel beszélgetünk, aki a TTK Analitikai és Környezeti Kémia Tanszékének és az ÁOK Bioanalitika Intézetének vezetője, valamint a Mandulavirágzási Tudományos Napok Velünk élő kémia- A kémia éve c. szekciójának témavezetője.

Miért ezt a témát választotta? Mi ennek a jelentősége?

Prof. Dr. Kilár Ferenc; fotó: Tóth Mariann

A kémikus szempontjából a világon minden kémia, persze ezt a fizikusok, biológusok esetleg máshogy látják. Mindenesetre különösen aktuális téma a velünk élő kémia, mivel az ENSZ, az UNESCO és tudományos szervezetek 2011-et a kémia évének kiáltották ki. Ezen kívül azért is szeretnénk a kémiára irányítani a figyelmet, mert valamilyen okból nem olyan népszerű a tudományok között. Holott kémia nélkül nem létezik élet, kémia nélkül a környezetünket nem tudjuk rendben tartani, nem tudunk fejleszteni semmit, nem tudjuk megmagyarázni a bennünk lezajló folyamatokat. Kémia nélkül nincsen gyógyszerkutatás, kémia nélkül nem lehet semmilyen biológiai jelenséget megmagyarázni. Ne felejtsük el azt sem, hogy a környezetünkben minden, amit elhasználunk, felhasználunk, az mind kémiai hatással jelenik meg, ebből következik, hogy csak kémiai folyamatokkal lehet kezelni. A gyakorlatban a környezeti hatások megoldása csak a kémia segítségével lehetséges. Éppen ezért nagyon sok kémiával kapcsolatos területről lesz előadás a Mandulavirágzási Tudományos Napok második napján is: az említett területeken kívül a művészetektől a gyógynövénykutatásig.

Leginkább pécsi kutatók adnak elő, vagy máshonnan is érkeznek szakemberek?

Van két külső előadónk is, akikkel már évek óta együtt dolgozunk, és a kémia művelésében igencsak előre jutottak: Perczel András és Pósfai Mihály. Azt nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy akiket felkértünk, mind a PTE-ről, mind más egyetemekről, nemzetközileg elfogadott, elismert kutatók. Nagyon örülök, hogy Tálos Katalin PhD hallgatónk is előadhat a konferencián, szerintem ez egy remek lehetőség, támogatandó ötlet. A kémia mindig is egy interdiszciplináris tudománynak számított, megpróbáltuk minden területről meghívni előadókat: környezettudományok, gyógyszerészet, szintetikus kémia, biológia, fizika, művészet, stb. Kár, hogy nincs még 3 napunk, rengeteg előadót még jó lett volna felkérni, meghallgatni - például Hideg Kálmán szerves kémikust, és még sorolhatnám. Egy fontos terület sajnos nem fért bele az idei programba, az élelmiszerekkel kapcsolatos kémiai ismeretek.

Prof. Dr. Kilár Ferenc; fotó: Tóth Mariann

Hazai és nemzetközi viszonylatban mit tapasztal a kémia területén?

Sajnos Magyarországon is tapasztalható a hiány a kémiatanárok, kutatók terén, ugyanúgy, mint külföldön. Ott tartunk, hogy az átlagember már a só képletét sem tudja esetleg leírni. Meg kell jegyezni, hogy amikor 14 éve a Természettudományi Kar, felkért néhányunkat hogy szervezzük meg az egyetemi szintű kémiaoktatást, és vezessük be a vegyészképzést, még kevesebben, körülbelül fele ennyien voltak a kémiával foglalkozó pécsi oktatók, kutatók. Bár a célunk sikerült, sajnos még mindig nem vagyunk elegen ahhoz, hogy minden kémiaterületet le tudjunk fedni! A nagyobb gond azonban az, hogy az egyetemre diákokat küldő kémiatanárok száma vészesen csökken.

CEEPUS Minister's Prize of Excellence 2003; fotó: Tóth MariannAz elmúlt 10-14 év alatt azonban nemcsak a személyi állományt, hanem a kémia műszeres hátterét is sikerült úgy fejleszteni, hogy a kémia területén Pécs egyértelműen világszínvonalra emelkedett. Nemzetközi konferenciák sorozatát szervezik itt, ez egyértelműen az itt dolgozó szakemberek elismerését jelenti és reményeink szerint még nagyobb figyelmet generál. Például 2010-ben volt itt egy nemzetközi bioanalitikai konferencia (CECE 2010), idén szerveződik a HPLC 2011 (High Performance Liquid Chromatography), amelynek egy szatellit szimpóziuma lesz Pécsett. 2014-ben egy világkonferencia kerül Pécsre: az MSB 2014 (Microscale Bioseparations). 1999 óta 2 évente egy kémikus diákszimpóziumot is szervezünk Pécsett középiskolásoknak. Itt megtanulhatják a diákok a konferencián való szereplés fortélyait, valamint csak saját kutatással vehetnek részt, így minden alkalommal nagyon érdekes témákkal érkeznek. Egyben remek seregszemle ez a szimpózium, sok korábbi résztvevő diák már a PTE hallgatója. Büszkeségünk a díj, amelyet 2003-ban kapott a CEEPUS Teaching and Learning Bioanalysis nevű közép-európai nemzetközi hálózat, amelynek Pécs a központja. A kémia területén nagyon sok közlemény, doktori dolgozat, intenzív oktató- és kutatómunka okán nyertük el az elismerést, 50-60 másik aktív hálózattal megmérettetve.

Kiket várnak a konferenciára?

Mindenkit, mert az előadásokat úgy terveztük meg, hogy közérthetők legyenek. Bizonyos értelemben ez egy reklám a kémia érdekében. Aktuális kutatásokról is hallhatnak, valamint ismeretterjesztő előadások járulnak hozzá a kémiai ismeretek színesítéséhez, bővítéséhez. Például Kollár László 2010-es kémiai Nobel-díjjal kapcsolatos előadása azért is érdekes, mert a szintetikus kémia területén Pécsett is folyik igen intenzív kutatómunka.

Az Ön előadásának címe Analitika a művészetekben, mit takar ez?

Prof. Dr. Kilár Ferenc; fotó: Tóth Mariann

Az ötlet és a tapasztalat azon alapult, hogy körülbelül 5 évvel ezelőtt megkeresett a Művészeti Kar, felkértek, hogy egy tájékoztató előadást tartsak a művészi alapanyagok kémiájáról. Ebből egy egész kurzus lett „A festékek kémiája" címmel. Amikor elkezdtük az előadássorozatot, akkor derült ki, hogy óriási a kapcsolódó terület, amit végig lehet tárgyalni. Nagyon fontos a festékek keveréséhez, megfelelő kiválasztásához a kémiai háttértudás. Az egyszerű oldástól kezdve a felhasználás során tapasztalható behatások vizsgálatáig ismerni kell a folyamatokat. Ezen kívül a művészi alkotások eredetiségének vizsgálata, a technikák nyomon követése, a festékekben idővel bekövetkező változások, az időjárás okozta változások mind-mind igénylik azt, hogy a kémiai szerkezetet, a kémiai tulajdonságokat jól ismerjük, és ezeket analizáljuk is. Nem hittem volna, hogy ekkora az érdeklődés, mert a kurzus olyan népszerű volt, hogy az ablakpárkányon is ültek, lesz is folytatása. A szemeszter végén sokan számoltak be arról, hogy inspirációt kaptak, a saját területükön művészi alkotásaikhoz felhasználható ötletekkel gazdagodtak. Erről és más kapcsolódó érdekességekről is lesz szó az előadásban.

Mit tanulhatunk az előadásokból?

Valójában a környezeti katasztrófák miatt a kémiának kissé negatív megítélése tapasztalható, látjuk, hogy károkat tud okozni. Az előadások során azt fogjuk bemutatni, hogy mi az, ami miatt jó és hasznos kémia. A kémia egy fantasztikus tudomány, érdemes lesz meghallgatni az előadásokat. A kémia évét Párizsban nyitották meg, de minden országban párhuzamos évadnyitóval és nyilvános rendezvénysorozattal várja a kémia és „társművészetek" iránt érdeklődőket. Pécsett ilyen figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő program a Mandulavirágzási Tudományos Napok keretében valósul meg, ezen kívül Velünk élő kémia címmel egy nyilvános előadás sorozatot is szervezünk. Valamint ősszel elő fogjuk adni a Vegyészoperát, amely egy kémia szigorlat története. A darab minden előadás során folyamatosan bővül, alakul. Ismert dallamokat dolgoz fel, persze mindezt rengeteg humorral fűszerezve.

Kapcsolódó cikkek:

 

Címkék: napokpécsipteferenctudományegyetemmandulavirágzásikilártudomnyosvelünkélőkémiaéve
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni