Bejelentkezés

Az egészséggel sokat spórolhatunk

szerzõ: Kottász Gergely | 2011. február 24. 12:28:52

Ács Pongrác, a PTE Természettudományi Kar Testnevelési- és Sporttudományi Intézetének adjunktusa is előadást tartott azon a február 23-ai, Magyar Tudományos Akadémia által szervezett konferencián, amelynek témája a fittség mértéke volt.

Az előadás előzménye egy kutatás, melyet Ács Pongrác vezetésével végzett egy kutatócsoport. A „team" feladata az volt, hogy megvizsgálja, mekkora gazdasági terhet ró az államra a sportolás hiánya. A csapatmunkában valamennyi érintett szakterület képviseltette magát, így több elismert közgazdász és orvos is közreműködött abban, hogy minél precízebb eredmények szülessenek. A konzekvenciák letisztulásában segített prof. Figler Mária egyetemi tanár, a PTE ETK Táplálkozástudományi és Dietetikai Tanszék vezetője is.  

Ács Pongrác előadása - ifj. Ruzsa István fotóriporter

- Sajnos a kutatásaink nem hoztak jó eredményeket, sokkal inkább elgondolkodtatóak a számok - ad rövid helyzetértékelést Ács Pongrác. A magyar társadalom 77%-a inaktív, vagyis a gyakorlatra lefordítva ez azt jelenti, hogy hazánkban négy emberből három semmit, vagy szinte semmit nem sportol. A sportgazdasági kutatócsoport hosszú hónapok alatt lefolytatott vizsgálatai szerint amennyiben ezt a számot 67%-ra tudnánk csökkenteni, az a hat leggyakrabban előforduló, kiemelt betegségtípus tekintetében mintegy 5,6 milliárd forint megtakarítást hozna az államnak. Ez hatalmas összeg, aminek nyilvánvalóan sokkal jobb helye is lenne.

A PTE egyetemi adjunktusát az a megtiszteltetés érte, hogy a témában őt kérték fel az előadás megtartására a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya és a Magyar Sporttudományi Társaság által szervezett konferencián. Persze az eredmények annál elgondolkodtatóbbak, mint hogy a prezentációval véget érjen a történet. A szakember reményei szerint annak a stratégiának a kidolgozásában is részt vehet majd, amely a társadalom aktivitásának növelését célozza meg.

A PTE-n nem hiányzik a mozgás

Címkék: egészségptesportÁcspongrác
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni