English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Velünk élő kémia - MTN második nap (GALÉRIA)

szerzõ: Tóth Mariann | 2011. március 01. 23:21:52

A Mandulavirágzási Tudományos Napok második napján a Velünk élő kémia került előtérbe. A téma aktualitását többek között az adta, hogy az IUPAC és az UNESCO kezdeményezésére és patronálásával 2011-et a Kémia Nemzetközi Éveként tartja számon a világ tudományos közössége.

Prof. Dr. Kilár Ferenc; fotó: Tóth Mariann

Kilár Ferenc témavezetői megnyitójában is kiemelte: „Nagy örömömre szolgál, hogy a Pécsi Tudományegyetemen egy ilyen színvonalas előadássorozat részeként, mint a Mandulavirágzási Tudományos Napok, a kémia és társtudományok is teret kapnak. Előadóink közérthetően, interdiszciplinárisan mutatják be saját kutatási eredményeiket, és azok jelentőségét mindennapi életünkben." Perczel András professzor az ELTE TTK Szerves Kémia tanszékéről rámutatott, hogy nem úgy kell gondolnunk a fehérjemolekulákra, mint statikus, állandó megjelenési formájú molekulák sokaságára. Egy új szemléletet követve a fehérjemolekulák térszerkezetét mozgékonyságukkal illetve változásukkal együtt, dinamikus rendszerben próbálják vizsgálni, nem a rendszerből kiragadva, mint korábban. Kollár László professzor témája az építkezés a szintetikus kémiában, a Mandulavirágzási Tudományos Napok második napján a 2010-es kémiai Nobel-díj kapcsán hívta fel a közönség figyelmét kutatásainak fokozott aktualitására. Izgalmas előadásában a szén-szén kötések kialakításának lehetőségeiről, valamint ezek gyakorlati fontosságáról beszélt.

Prof. Dr. Botz Lajos; fotó: Tóth Mariann

Botz Lajos professzor a gyógyszerhatóanyagok kölcsönhatásainak hálózati összefüggéseire mutatott rá. Megtudhattuk, hogy egy gyógyszer nem csak egy másik gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba, hanem gyógyszernek látszó termékek (pl. étrend-kiegészítők), gyógynövények, élelmiszerek is befolyásolják a hatását, és ez a hatás kölcsönös, mindkét irányban hat. A sokszor nem ismert gyógyszerkölcsönhatások feltérképezésére és megelőző szűrésére egy adatbázist fejlesztenek, amely a hálózati összefüggéseket is feltárja. Csók Zsolt előadásának középpontjában a molekuláris csomagolóanyagok álltak, amelyek a jövőben akár célzott gyógyszeradagolásra is használhatók lennének - ez egyelőre megoldandó feladatokat vet fel, például méretben növelni kell a csomagolómolekulákat, valamint meg kell oldani vízoldhatóságukat.

Velünk élő kémia - A kémia éve; fotó: Tóth Mariann

Pósfai Mihály professzor (Pannon Egyetem Mérnöki Kar, Föld- és Környezettudományi Intézeti Tanszék) a mágneses baktériumokról osztott meg érdekes felfedezéseket. Ezek a baktériumok tökéletes iránytűként működnek, mert jól használják a bennük lévő nagyon szabályos mágneses nanokristályok adta lehetőséget. Az elektronholográfia segítségével végzett kutatásoktól azt remélik, hogy a jövőben ezek a mágneses nanokristályok az orvostudományban, a számítástechnikában és más tudományterületeken is felhasználhatóak lesznek. Deli József professzor bemutatta a karotinoidkutatás múltját, jelenét és felvázolta az előre mutató új kihívásokat - különös tekintettel a pécsi vonatkozásokra. Majd Kilár Ferenc témavezető a kémia és a művészetek kapcsolódási pontjaira mutatott rá, ilyen pl. a művészeti alkotások eredetiségének vizsgálata, a kormeghatározás, az állapotmegóvás, stb. Számos érdekes összefüggésre derített fényt előadásában. Tálos Katalin, a PTE TTK Kémia Doktori Iskola hallgatója a környezet katasztrófákra, a megelőzés és az emberi felelősségvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet. Végül, de nem utolsó sorban Horváth Györgyi frappáns előadásában a gyógynövények kémiai vonatkozásait, csoportosítását és összetétel-analízisét ismertette, amely szintén egy rendkívül sokrétű és szerteágazó kutatási terület.

Dr. Horváth Györgyi; fotó: Tóth Mariann

Kilár Ferenc megköszönte az előadók és a közönség részvételét, majd ezekkel a szavakkal összegezte a Velünk élő kémia c. szekciót: „A mai előadások révén a kémiakutatás egy metszetét láthattuk, amely ugyan szelektált volt, bizonyítékot adott arra, hogy a pécsi kémia széles területen működő oktatás és kutatás méltó színhelye. Meghívott előadóinknak külön köszönöm megtisztelő jelenlétüket. Együtt talán választ találhatunk a kérdésre, hogy milyen lesz a kémia sora a jövőben."

Galéria a Velünk élő kémia c. napról »

Ezredfordulós (De)generációk összefoglaló és galéria »

Címkék: napoktudományosferencmandulavirágzásikilárvelünkélőkémia

kapcsolódó galériák:

« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni