English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Nagy sikert aratott az Egyetemi Koncert (VIDEÓ)

szerzõ: PTE | 2011. március 07. 14:29:58

Hatalmas sikert aratott vasárnap a Bódis József rektor által megálmodott, első ízben megrendezett Egyetemi Koncert Pécsett, a Kodály Központban. A közel 900 fős vendégsereg - egyetemi polgárok és az intézmény vendégei - remek kulturális élménnyel gazdagodtak a három órás koncertnek köszönhetően.

Az esemény lehetőséget adott a PTE Művészeti Karának, hogy bemutassa hallgatóit és oktatóit, valamint azt, milyen sok értékes és tehetséges művésszel rendelkezik az intézmény, egyúttal Baranya gyönyörű megyeszékhelye. Ehhez nem is lehetett volna méltóbb helyszínt találni, mint az építészeti és zeneművészeti szakma általános elismertségének örvendő Kodály Központot, melyet Páva Zsolt polgármester az egyetem és a város közötti jó kapcsolat megerősítéseként bocsátotta a campus rendelkezésére erre a kellemes, telet búcsúztató estére.

A hallgatóság megcsodálhatta többek között a 2010-es Paganini verseny győztesének, Baráti Kristófnak a virtuóz hegedűjátékát, aki egy igazi ritkaságon, egy eredeti Stradivari-hangszeren zenélt. A PTE Művészeti Karának „gazdagságát" jelzi, hogy felsorolni is nehéz lenne a sok kiváló fellépőt, akik előadásukkal felejthetetlenné tették ezt a kulturális élményt. Az estét az Európa Kulturális Fővárosa védjegyévé váló Pannon Filharmonikusok zenekarának előadása zárta.  

Baráti Kristóf

Bódis József rektor a záróbeszédére is tartogatott egy meglepetést, egy örömteli, friss hírről szóló bejelentést. Az idei agykutatói díjat, melyet egy nemzetközi szakmai zsűri döntése alapján ítélnek oda, három magyar kutató veheti át Koppenhágában: Dr. Buzsáki György, Dr. Freund Tamás és Dr. Somogyi Péter. Az 1 millió Eurós pénzjutalommal járó díjat az indoklás szerint az agyban végbemenő, tanulásért és emlékezésért felelős folyamatokban végzett kutatásaikért ítélték oda. Dr. Buzsáki Györgynek a Pécsi Tudományegyetemről indult pályafutása, hiszen itt szerezte meg orvosi diplomáját, majd itt kezdte meg kutatásait. Ma már az Egyesült Államokban, a Rutgers Egyetemen öregbíti a magyar orvos-kutatók hírnevét.

 

Címkék: egyetemikoncert
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni