Bejelentkezés

Széchenyi díjat kapott Lénárd László

szerzõ: PTE | 2011. március 14. 17:08:54

Lénárd László professzor, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének és a Magyar Tudományos Akadémia Idegélettani Kutatócsoportjának kutatója, a PTE korábbi rektora Széchenyi Díjat vehetett át március 14-én a Parlamentben.

Lénárd László a motivációs és tanulási folyamatok nemzetközi szinten elismert kutatója. Kiemelkedő eredményeket ért el az éhség- és testsúlyszabályozás neurokémiai és elektrofiziológiai mechanizmusainak feltárásával, hozzájárulva a kóros fogyás (anorexia) és a kóros elhízás kialakulásának tisztázásához. Az agyi amfetamin öningerlés első leírásával utat nyitott egy új, a kábítószer-élvezetet és a jutalmazási-megerősítési folyamatokat vizsgáló kutatási irányzatnak. Humán vizsgálatokban igazolta az elhízáshoz vezető evési zavarok addiktív jellegét, elhízott gyermekeken és felnőtteken kimutatta az érzelmi élet zavarait, és a figyelmi kapacitás, valamint a gondolkodásbeli rugalmasság csökkenését. Anorexiás betegeken igazolta a saját testkép megítélésének zavarait és a túlsúlyos testkép megítélésének negatív eltolódását. Ezek az eredmények hozzájárulnak a humán táplálkozási és testsúlyszabályozási zavarok, valamint az ezekhez társuló emocionális diszfunkciók mechanizmusainak megértéséhez.

Lénárd László

"Ahogy a művészetek terén a Kossuth-díj, úgy a Széchenyi-díj számít a legnagyobb magyar tudományos díjnak. Óriási elismerésnek érzem, nagyon boldog vagyok, hogy nekem ítélték! De ez nem csak személyemnek szól, a siker mögött sok mindenki van: a családom, akik mindig támogattak; azok a mesterek - Lissák Kálmán, Grastyán Endre, Környei István -, akik elindítottak a pályán; és benne vannak a régóta velem kutató kollégáim, Karádi professzor, a jelenlegi intézetvezető; valamint a nagyon kedves munkatársaim, PhD hallgatóim is. Ezt a díjat mindig egy személy kapja, de ez lényegében egy adott szakterület, adott eredménycsoport elismerése, és értelemszerűen egy adott kutatócsoporté is. Úgy érzem, ez az egész Élettani Intézet, az orvoskar és a Pécsi Tudományegyetem szempontjából sem közömbös, és erre büszke is vagyok, mert elismerést jelent valamennyiünknek." - mondta el Lénárd László, a díj átvételét követően.

A Széchenyi-díj magyar állami kitüntetés, a korábbi Állami Díj helyett 1990-től szolgál azon személy jutalmazására, aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ér el.

2011. március 11-én számos kitüntetést adtak át a kormány tagjai a közelgő március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2011. március 11-én, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Néprajzi Múzeum Aulájában kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenység elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal tüntette ki Baráti Kristófot, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar (PTE MK) Zeneművészeti Intézetének hallgatóját, aki 2010-ben megnyerte a moszkvai Paganini Versenyt és Kamp Salamont, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének egyetemi docens karnagyát, az Evangélikus Egyház - Országos Egyházzenei igazgatóját.

Kétyi Iván, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetének   professor emeritusa a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehetett át Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől.

Gratulálunk az elismerésekhez!

Címkék: díjlászlólénárdszéchenyi
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni