Bejelentkezés

Karrier, állás? Váltsd valóra! (VIDEÓ)

szerzõ: Tóth Mariann | 2011. április 13. 15:48:54

2011. április 12-én és 13-án került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem összegyetemi állásbörzéje immár hetedik alkalommal, melyen 49 kiállító cég képviseltette magát állásajánlatokkal és szakmai gyakorlati lehetőségekkel. Április 12-én, kedden a karriernap workshopjait és tanácsadásait vehették igénybe az érdeklődők az Ifjúság úti Campus épületében. Ugyanezen a napon a KTK-n 12 cég várta a kari karriernap keretén belül az érdeklődőket. 13-án, szerdán a kiállító cégek állásajánlatai között csemegézhetett, aki ellátogatott a börzére.

A hallgatóknak lehetősége nyílt információt szerezni és felvenni a kapcsolatot azokkal a cégekkel, amelyek nem csupán a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalókra nyitottak, hanem lehetőséget biztosítanak a pályakezdő fiatalok számára is. A két nap alatt a PTE Oktatási Igazgatóság Központi Hallgatói Szolgáltató Irodája szervezésében az érdeklődők kipróbálhatták rátermettségüket próbainterjúkon, részt vehettek tanácsadásokon (önéletrajz-írási, grafológiai, valamint karrier- és életpálya tanácsadások), melyek segítségével könnyebben helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon. Választ kaphattak külföldi munkavállalással, munkajoggal, kiválasztási technikákkal kapcsolatos kérdéseikre, információt szerezhettek külföldi ösztöndíjprogramokról és Unión belüli továbbtanulási, gyakornoki vagy éppen önkéntes programokról. A tematikus workshopok mellett lehetőség nyílt a látogatók számára viselkedési, pályaorientációs tesztek kitöltésére, személyes kompetenciáik felmérésére, megismerésére.

Közgazdaságtudományi Kar a hallgatói számára külön is rendezett karriernapot, ahol a kar partnerei a kötetlen beszélgetés mellett szakmai előadásokkal, próbainterjúkkal, tesztekkel várták a gyakornoki és álláshelyekre pályázó hallgatókat. Sokan vettek részt konkrét álláskeresési szándékkal, de azok is szép számban jelentek meg, akik csak ki szerették volna próbálni, hogyan állnák meg a helyüket egy teszten vagy állásinterjún. Szintén ezen a napon volt az immár hagyománnyá kovácsolódó ökonap és jótékonysági sütivásár is, amelynek bevételét a Zöld Híd Alapítványnak ajánlották.

KTK Karriernap, ökonap és sütivásár; fotó: KTK

Állásbörze a PTE-n; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Az állásbörzét Lengvárszky Attila, oktatási igazgató nyitotta meg. Elmondta, hogy „A kiállítók évről-évre szívesen jönnek vissza a PTE Állásbörzéjére, a tavalyi kiállítók közel háromnegyede 2011-ben is újra jelen van, kiegészülve jó pár új állásajánlat hirdetővel. E magas szintű és nagy számú vállalati, céges állandó jelenlét a vásáron  is bizonyítja, hogy a PTE-n kibocsájtott oklevelek ma is elismertek a munkáltatók körében. Továbbra is erős a bizalom a PTE iránt. A tavalyi kiállítók hallgatóinkról alkotott visszajelzései nagyon pozitívak, elsősorban szakmai felkészültségüket és nyelvtudásukat emelték ki a kérdőívet kitöltött vállalatok képviselői. A PTE a régió legnagyobb munkaerő kibocsájtója, a térségben jelen lévő cégek természetes szövetségese. A vállalatok azonban nem csak munkaerő felvevők, hanem Egyetemünk ugyanezen cégektől jelentős innovációs és szakképzési járulék bevételhez jut, melyekkel ők természetes módon tudják támogatni az Egyetemünkön folyó kutatási és oktatási tevékenységet." Zag Gábor, EHÖK elnök a megnyitón hangsúlyozta: „az álláskeresés nemzetünk jövője szempontjából is fontos, hiszen a megszerzett tudást hazánkban kell kamatoztatnunk."

Állásbörze a PTE-n; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Kalapos Judit, Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda karrier program munkatársa mondta el, hogy miért lett a Váltsd valóra a karriernap és állásbörze mottója, valamint miben rejlik a rendezvény töretlen sikere: „A „Váltsd valóra!" szlogen tavaly született, mert úgy gondoljuk, hogy az álláskeresés ideális esetben túlmutat a pénzkereseti forrás megtalálásán, többről szól: megjelenik benne önmagunk kiteljesítésének, így a hivatás megtalálásának igénye. Ezért a „jó álláskeresés" egy komoly, sok időt és energiát igénylő folyamat. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a hallgatóknak egész tanévben az irodánk karrier programjával, ennek kiemelt rendezvényei a karriernap és az állásbörze. Az előző évek tapasztalatai alapján a tanácsadások a legnépszerűbbek, melyek személyesen, a hallgató egyéni kérdéseire fókuszálva folynak, azon belül a grafológia és a karrier tanácsadások telnek be általában a leghamarabb. A HR szakmában dolgozó tanácsadók közreműködésével zajlanak a szintén népszerű próbainterjúk is, ahol az „éles" szituációkra készülhetnek fel a résztvevők. A hallgatók a sok kiállítóval, információval, felkínált lehetőséggel voltak a legelégedettebbek, és kiemelték a kiállítók közvetlenségét, segítőkészségét. Hasznosnak ítélték börzekiadványunkat is, melyben a kiállítók adatai, ajánlatai mellett számos, az álláskereséshez kapcsolódó információt, segédanyagot találtak."

Az állásbörzén jelen voltak a PTE egyes karai is (ÁJK, ÁOK, FEEK, IGYFK, KTK, TTK), a mesterképzésekről tájékoztatták az érdeklődőket, valamint a Humán Erőforrás Gazdálkodási Osztály az egyetemen elérhető állásajánlatokra hívta fel a figyelmet. Az Idegen Nyelvi Titkárság nyelvi felkészítő kurzusait illetve a nyelvvizsga lehetőségeit mutatta be, míg a Pécsi Diplomások Köre standjánál egyetemi ajándéktárgyakat lehetett vásárolni, illetve a friss diplomásokat belépésre invitálták.

Címkék: állásbörzeehökpteköszikarriernapoig
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni