English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Kínai egyetemmel is együttműködünk

szerzõ: Tóth Mariann | 2011. április 26. 15:09:56

Együttműködési megállapodást írt alá a kínai Nanjing Audit University és a Pécsi Tudományegyetem április 26-án. Az elsősorban hallgató- és oktatócserén alapuló kooperáció az ÁJK-n kívül a KTK felé történő esetleges bővítéséről is folynak tárgyalások.

Nanjing Audit Egyetem delegációjának látogatása a PTE-n; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Komlósi László Imre rektorhelyettes köszöntötte a PTE nevében a nyolcfős kínai delegációt, majd röviden bemutatta a pécsi felsőoktatási intézmény mintegy 700 évre visszatekintő történetét, illetve hangsúlyozta folyamatos fejlődését. Kiemelte a TTK-n 1998 óta működő Ázsia Központot is, majd átadta a szót a kínai delegáció vezetőjének.

Wang Jiaxin, a Nanjing Audit Egyetem rektora bemutatta a magas rangú küldöttség tagjait. Ezután ismertette a 27 éve létrejött Nanjing Audit Egyetemet. Elmondta, hogy dinamikusan fejlődik az egyetem, a Kínai Nemzeti Audit Iroda fennhatósága alá tartozik. Kifejezetten nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a nemzetközi kapcsolatokra, több európai egyetemmel is tárgyalásokat folytatnak európai látogatásuk során.

Bedő Zsolt, a KTK angol program vezetője a karon folyó angol nyelvű képzéseket mutatta be, melyek alap-, mester- és doktori fokon is elérhetőek. A kínai delegáció figyelmét a KTK és a Middlesex Egyetem által kiadott közös diplomára is felhívta.

Nanjing Audit Egyetemmel együttműködés megállapodás aláírása; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A két egyetem vezetősége megbeszélést folytatott egy olyan kínai-magyar intézet létrehozásáról is, amely nem csak a kultúra és a nyelv ápolására, oktatására helyezne hangsúlyt, hanem a gazdasági, politikai, szociológiai, jogi tanulmányok is teret kapnának. A találkozó során ünnepélyes keretek között aláírt együttműködési keretszerződés nyomán több kínai hallgató és oktató érkezik majd a PTE-re, de már most is vannak itt hallgatók és egy oktató is a jogi karon.

Wang Jiaxin rektor rendkívül pozitívan nyilatkozott az aláírt megállapodásról: „biztos vagyok benne, hogy hallgatóink és oktatóink javára válik ez az együttműködés". Komlódiné Pozsgai Gyöngyi, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője szintén üdvözölte a kínai-magyar keretszerződést: „örömünkre szolgálna az együttműködés más karra való kiterjesztése, boldogan bővítjük a kapcsolatot". A delegáció a megállapodás aláírása után megtekintette az ÁJK-KTK campusát, a Tudásközpontot, valamint az Univ Kollégiumot.

Címkék: egyetemuniversityegyüttműködésmegállapodáskínainanjingaudit
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni