Bejelentkezés

Pécsi nyomdahistória

szerzõ: HARKA Éva / UnivPécs | 2011. június 07. 15:35:39

A pécsi nyomdászat évszázados históriája (1772-1950) címmel nyílt kiállítás június 6-án a PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztály dolgozóinak köszönhetően a Klimo Könyvtárban. Az egybegyűlteket dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes főigazgató köszöntötte.

Pécsi nyomdahistória

A hit és a kultúra kapcsolatát emelte ki beszédében Udvardy György nemrég Pécsre kinevezett megyéspüspök, aki e tárlat megnyitóján járt először Klimó püspök könyvtárában. Páva Zsolt polgármester a hely szellemét, Bódis József pedig a könyvtár létének és az egyetem alapításának, illetve újralapításának összefonódását emelte ki beszédében.

Pécsi nyomdahistória

Az első nyomdát Pécsett Klimo György püspök támogatásával Engel János alapította 1772-ben, a másodikat, a Lyceum nyomdát Szepesy püspök támogatásával 1837-ben hozták létre. Mindkét püspök támogatása mögött az a gondolat állt, hogy a nyomdák fontos hátteret adnak majd ahhoz, hogy Pécsett ismét legyen felsőoktatási intézmény." - vitte tovább a gondolatmenetet Borsy Judit, a Baranya Megyei levéltár főlevéltárosa, akinek édesapja, Borsy Károly kutatási eredményein is alapul a kiállítás. Később volt olyan időszak is a város történetében, amikor párhuzamosan több nyomda is működött: 1936-ban például tizenhat nyomda működött egyszerre Pécsett.

Pécsi nyomdahistória

Pohánka Éva, a PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztály vezetője elmondta: a kiállítás a Klimo könyvtár három termében látható: az elsőben a XVIII.-XIX. századi, a másodikban 1950-ig készült helyi sajtótermékek láthatók (például a Rózsa ujság, „az általános rózsászat szakközlönye"), a harmadik szobában pedig az ún. aprónyomtatványok tekinthetők meg a XIX. század közepétől (egyebek közt egy mosópaláról szóló szállítólevél 1944-ből).

A tárlat várhatóan 2012. március 31.-ig lesz látható.

 

Címkék: egyetemikönyvtárpécsitörténetinyomdászatgyűjteményekosztály
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni