Bejelentkezés

Orosz Központ nyílt a PTE-n (VIDEÓ!)

szerzõ: Tóth Mariann | 2011. június 29. 15:49:51

Magyarországon másodikként a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (PTE BTK) nyílt Orosz Központ az Orosz Világ Alapítvány támogatásával az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése céljából június 29-én. Az egyetem és a város polgárai számára egyaránt nyitott központ jelenleg mintegy 3000 kötetet számláló könyvállománnyal, CD és DVD gyűjteménnyel és adatbázisokkal várja a látogatókat.

 

Az Orosz Világ (Russzkij Mir) Alapítványt Vlagyimir Putyin elnök alapította 2007-ben azzal a céllal, hogy a világban az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése intézményesített keretek között is megvalósulhasson. A pécsi Orosz Központ létrehozásának folyamata 2008-ben indult, amikor is Dr. Végvári Valentyina, a Szláv Filológia Tanszék docense részt vett az alapítvány moszkvai közgyűlésén. A kezdeményezés eredményeként a Pécsi Tudományegyetem és az Orosz Világ Alapítvány (szoros együttműködésben a Magyar-Orosz Társasággal) 2010 májusában aláírt egy együttműködési megállapodást az Orosz Központ létrehozása érdekében.

Az Orosz Központ teltházas megnyitóján elsőként Végvári Valentyina köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatta az elnökség tagjait. Az egyetem vezetése részéről Komlósi László Imre rektorhelyettes köszöntötte az érdeklődőket. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy: „egy ilyen központ létrehozására való felkészülés egy hosszú folyamat, és egy ilyen kutatóközpont nemzetközi együttműködések jó példája lehet, ahol a kollegák lelkesedése, a felhalmozott tudás és ismeretanyag már adott. Szeretném megköszönni a Russzkij Mir (Orosz Világ) Alapítvány támogatását, segítségét, tettrekészségét. Ez a központ mind kutatók, mind a hallgatók számára nagyon fontos lesz."

Orosz Központ átadása a PTE-n; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Ezután Vlagyimir Kochin, az Orosz Világ Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese vette át a szót, aki már második alkalommal látogatott Pécsre: „mindig öröm visszatérni ebbe a nagyszerű városba, erre a nagyszerű egyetemre!" Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a világban ez a 75. orosz központ, nagy öröm számára, hogy egyre nő az érdeklődés az orosz nyelv iránt, megköszönte minden tevékenyen együttműködőnek a központ létrehozásában nyújtott segítséget, és örömmel üdvözölte, hogy a fiatalok is jelentős szerepet vállaltak. Majd Szergej Borozgyin, az Orosz Kulturális Központ igazgatója, a magyarországi Orosz Nagykövetség kulturális attaséja magyarul üdvözölte az elnökség és közönség tagjait. Megtudhattuk tőle, hogy a budapesti Orosz Központ és a PTE régóta jó kapcsolatot ápol, sokat tesznek közösen az orosz nyelv és kultúra megismeréséért, az orosz-magyar kapcsolatok fejlődéséért.

Fischer Ferenc dékán a BTK szerepét emelte ki a központ létrehozásának folyamatában: „a logisztikai feltételeket a BTK teremtett meg, így egy közel 70 m2-es nagyon szép termet tudunk ma átadni. Nagy öröm számomra, hogy fiatalokat, hallgatókat is látok a közönség soraiban" - tudhattuk meg Fischer Ferenctől. Szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a BTK-n különböző központok működnek nagy sikerrel: Ibero-Amerikai, Afrika, Balkán és Ázsia Központ (ez utóbbi a Természettudományi Karon, de szoros együttműködésben a BTK-val). Jevgenyij Alekszandrovics Jevtusenko 2009-es díszdoktorrá avatása is azt sugallja, hogy „az orosz kultúra terjesztése szerepet fog játszani a régióban". Wolosz Róbert, a PTE BTK Szlavisztika Intézet, Szláv Filológia Tanszék vezetője röviden ismertette a PTE Szláv Filológia Tanszék tudományos közleményei című tanulmánykötet létrejöttének körülményeit illetve a tanulmánykötet tartalmát, amely rengeteg érdekes kutatás eredményeiről számol be. Majd a Magyar-Orosz Társaság és a Szláv Filológia Tanszék színvonalas, hangulatos közös műsora következett, amely remek felvezetője volt az ezt követő szalagátvágásnak, amellyel hivatalosan is átadták az Orosz Központot.

Orosz Központ átadása a PTE-n, Végvári Valentyina díszoklevelet vett át; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Címkék: megnyitópteközpontátadásorosz
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni