English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Küszöbön a Zsolnay Negyed egyetemi része (VIDEÓ)

szerzõ: Harka Éva, UnivPécs | 2011. július 11. 15:55:41

Kreatív, inspiráló tér, ami továbbviszi Zsolnay Vilmos örökségét – ez dióhéjban a Zsolnay Kulturális Negyed, melynek kapcsán két stratégiai fontosságú szerződést írtak alá július 11-én.

Az első megállapodás a munkafázisok belső határidejeinek megjelölésével a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Megyei Önkormányzat és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata közt kötetett. A másik e napon szignált szerződés a Zsolnay Negyed egyetemi részével kapcsolatos bérleti szerződése. Bódis József rektor és Páva Zsolt polgármester írásban is megállapodtak abban, hogy a PTE az elkövetkezendő 20 évre kibérli a mintegy 14 000 m2 alapterületű Egyetemi Negyedet.

 

„Elődeink akkori vállalását teljesítve ismételten felvállaltuk ezt a célt, s a mi energiáinkkal visszük tovább.”– mondta a sajtótájékoztatón Bódis József rektor. Az Egyetemi Negyed nagyjából 45 millióba kerül majd évente a PTE-nek. A költözéssel kiüresedő egyetemi épületek hasznosítására is van már koncepció.

 

Zsolnay Egyetemi Negyed megállapodás; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Zsolnay negyedbe a PTE teljes Művészeti Kara átköltözik. Az MK eddigi Damjanich úti, Mátyás király utcai és Istenkúton bérelt területei így majd egyetlen campuson koncentrálódnak. Vass Bence, a MK dékán-helyettes elmondta: a konkrét költözést augusztus második felére tervezi a kar.

 

A Bölcsészettudományi Karról a Szociológia Tanszék és a Média- és Kommunikációelméleti Tanszék költözik a Negyedbe, valamit a Filmesztétikai Tanszék gyakorlati képzésének színtere is a Zsolnay Negyedben lesz megtalálható. Fischer Ferenc, a BTK dékánja elmondta: leghamarabb 2012 februárjára várható, hogy beköltöznek.

 

A Zsolnay Negyedben lesz a Janus Egyetemi Színház is. A legnagyobb változás itt a próbaterem léte jelenti, s az, hogy a színpad légkondicionált helyiségben található. Őszre már terveznek itt játszani darabokat, ám az első, már a Zsolnay Negyedben készülő ősbemutató decemberre várható, a JESZ fennállásának 15. évfordulójának ünneplésével egybekötve.

 

Címkék: egyetemizsolnayszerződésnegyed

kapcsolódó galériák:

« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni