English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Innovatív kutatói team a PTE-n (VIDEÓ)

szerzõ: Harka Éva, UnivPécs | 2011. augusztus 23. 11:24:52

A TÁMOP-4.2.2/08/1-2008-0011 SP! IKT - Science, Please! Innovatív Kutatói Team létrehozása projekt 2009. július 1-én kezdődött, s idén augusztus 23-án, a Halasy-Nagy Aulában tartották tudományos záróeseményét.

„A hagyományos kutatás mellett az innovativitás irányába mozdul a PTE" - mondta az esemény előtt rendezett sajtótájékoztatón Kovács L. Gábor tudományos és innovációs rektorhelyettes. A professzor elmondta: az egyetem új kutatási és innovációs stratégiája elkészült, várhatóan ősszel kerül a szenátus elé. Ebben olyan fókuszpontokat jelöltek ki, melyek mentén 5-10 évre előretekintve körvonalazni lehet a kutatási irányvonalakat. Ennek egyik építőköve a most lezáruló projekt is. A Hollandiában is dolgozó Vermes István professzor azt hangsúlyozta, hogy a kutatói team létrehozása voltaképpen az épülőfélben lévő Science Building humán erőforrásának megalapozása, hiszen a részt vevő kutatók ott folytatják majd tovább tevékenységüket.

A projekt futamideje alatt 108 kutató (66 magyar, 23 külföldi kutató és 19 doktorandusz hallgató) dolgozott annak érdekében, hogy eredmények szülessenek. Több mint kétszáz publikáció, tíz szabadalom, számtalan nemzetközi együttműködés, bizonyítja, hogy a projekt megvalósítói éltek a lehetőségeikkel.

Prof. Dr. Kovács L. Gábor rektorhelyettes; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécsProf. Dr. Vermes István IKT szakmai vezető; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A tudományos szimpózium előadói a projekt keretében feldolgozott témák vezetői, melyek a káros környezeti hatások köré szerveződtek. A záróeseményen többek közt előadott dr. Helyes Zsuzsanna Szenzoros neuropeptidek szerepe légúti és ízületi gyulladás, valamint fájdalom állatkísérletes modelljeiben címmel, Dr. Kollár László Szelektív, környezetbarát szintézisek címmel.

Sajtóközlemény a zárókonferenciáról »

Videó: Universitas Televízió
Szöveg: Harka Éva, UnivPécs
Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Címkék: sciencekutatóiinnovatívteampleasezárókonferenciaikt
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni