English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Nyáron tanulnak magyarul!

szerzõ: Miklós Barnabás | 2011. augusztus 23. 15:47:35

A PTE ÁOK Nemzetközi Oktatási Központja (NOK) 12. alkalommal szervezte meg a „Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem" két/négyhetes programját. Az intenzív magyar nyelvkurzus 2011. július 31. és augusztus 28. között zajlik. A külföldi résztvevők a Magyar Ösztöndíj Bizottság, a Tempus közalapítvány, és az Általános Orvostudományi Kar ösztöndíjaival, valamint egyéni jelentkezőként érkeztek a Pécsi Tudományegyetemre.

XII. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem; fotó: Miklós Barnabás

A tanfolyam középpontjában a nyelvtanulás, az élményközpontú nyelvoktatás áll; a diákok napi hat tantermi órán és számos élőnyelvi környezetben szervezett program keretében tanulnak magyarul. Elsajátíthatják a magyar nyelv alapjait, illetve a már nyelvi előképzettséggel érkező hallgatók elmélyíthetik nyelvtudásukat, valamint különböző kulturális programokon vesznek részt, ismerkednek a várossal, a régióval és annak lakóival.

Hat nyelvi szinten, kis csoportokban, csoportonként három tanár irányításával naponta háromszor másfél órában tanulnak a diákok magyarul. Az új ismeretek elsajátítása komplex nyelvórák során történik, így az ismétlő, rendszerező és ellenőrző típusú feladatok mellett a játékos formában történő tanítás/tanulás, valamint a beszédkészség fejlesztése is nagy szerepet kap. Ezt a NOK saját fejlesztésű nyelvkönyve is segíti, és szintén a hallgatók rendelkezésére áll heti egy alkalommal szervezett konzultációs óra.

Élményalapú tanulás

XII. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem; fotó: Miklós Barnabás

„Mind a nyelvórákon, mind a kulturális programokon igyekszünk célnyelvi környezet adta lehetőségeket kiaknázva tanítani - ahol ezt tervezett tananyag vagy ismeretanyag lehetővé teszi - így tematikus kirándulásokat szervezünk, bíztatjuk a hallgatóinkat, hogy próbáljanak beszélgetni magyarul ismeretlen magyar anyanyelvűekkel. Rengeteg színes és érdekes programot szervezünk az ide érkező magyarul tanulni vágyó külföldieknek: kulturális programokat, városnézést, kézműves foglalkozást, továbbá részt vehetnek komolyzenei koncerten, filmvetítéseken - hogy csak néhányat említsek. Ezen kívül a Nyári Egyetem résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy a magyar ételeket ne csak megkóstolják, hanem el is készítsék." - tudhattuk meg Pelcz Katától, a Magyar Nyelvi Program vezetőjétől.

XII. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem; fotó: Miklós BarnabásAz idei egyik legnépszerűbb esemény a kézműves foglalkozás volt, amelyet augusztus 12-én rendeztek a Pollack Mihály Műszaki Kar aulájában. A workshopon mintegy hatvan külföldi diák igyekezett elsajátítani három különböző kézműves tevékenység fortélyait. Voltak, akik csuhébabát készítgettek, mások mézeskalácsot díszítettek, mégis leginkább a nemezelés vonzotta a résztvevőket.

Idén összesen 22 országból (Ausztria, Belgium, Észtország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Irán, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Korea, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Törökország, USA) érkezett mintegy 60 külföldi hallgató. „Reméljük, hogy minden ide érkező rengeteg élménnyel gazdagodva tér haza, ezt bizonyítja az is, hogy évről-évre visszatérő hallgatóink is vannak."

További információk és fényképek elérhetők a http://www.isc.pte.hu/ oldalon.

 

Címkék: egyetemnyárimagyarnyelvkultúra

kapcsolódó galériák:

« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni