Bejelentkezés

Ünnepélyesen is átadták a PTE felújított kollégiumait (VIDEÓ)

szerzõ: PTE | 2011. október 06. 15:42:11

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Vermesy Sándor, a Strabag magyarországi magasépítési ágazatvezetője átadták a felújított Jakabhegyi és Szántó Kollégiumot Pécsett. Az egyetemisták képviseletében Sebrek Zsuzsanna, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szakfeladati alelnöke vette át szimbolikusan az épületeket.

A PPP-konstrukció keretében 2007-ben megkezdett felújítási munkálatoknak köszönhetően három ütemben négy PTE-kollégium újult meg - a Boszorkány úti, a Szalay László, valamint a most átadott Jakabhegyi és Szántó Kollégiumok -, összesen több mint 2500 hallgató számára biztosítva ezzel komfortosabb lakókörülményeket. Így immár 4200-nál is több PTE-s diák részesülhet a 2011-2012-es tanévben kollégiumi ellátásban. A felújított épületeknél fontos szempont - és egyúttal előírás - volt, hogy növeljék a biztonságot és a komfortfokozatot. 

Így a 450 férőhellyel rendelkező Jakabhegyi Kollégiumnál az eddigi 4-5 fős szobákat 2-3 fős helyiségek, a 858 férőhelyes Szántó Kollégiumban a korábbi három ágyas szobákat két ágyasak váltották. Míg a felújítás előtt átlagosan 7-8 főre jutott egy fürdő, addig most már csak négy-öt kollégistának kell beosztani egymás között a zuhanyzó használatát. Minden egyes lakóegységhez kapcsolódik továbbá saját konyha külön hűtőszekrénnyel. A szobák új bútorokkal lettek berendezve, maximálisan kiszolgálva ezzel az itt lakók kényelmét. Minden férőhelyhez külön internet csatlakozási lehetőség készült, így a fiatalok a tanuláshoz és a szórakozáshoz is igénybe tudják venni a világhálót. 

Ünnepélyesen is átadták a PTE felújított kollégiumait; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Mind a Jakabhegyi, mind a Szántó Kollégiumban kialakítottak olyan szobákat, melyek teljesen akadálymentesek, tehát a mozgásukban korlátozott hallgatók, illetve vendégek számára is megfelelő lakókörnyezetet jelenthetnek az épületek. Az épületgépészeti, valamint a gyenge- és erősáramú villamos rendszereket úgy alakították ki, hogy azok kielégítik a gazdaságos, és egyben biztonságos energiafelhasználás lehetőségeit. A jelenleg érvényben lévő, rendkívül szigorú előírásoknak megfelelő tűzvédelmi és menekítési rendszer került a megújult kollégiumokba. 

Ünnepélyesen is átadták a PTE felújított kollégiumait; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Érdekesség, hogy a komfort és a biztonság jelentős javulása nem járt a kollégiumi díjak emelésével, ugyanis a PTE vezetősége és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat között lezajlott egyeztetéseket követően az egyetem Szenátusa májusban egyhangúan támogatta azt a koncepciót, melynek értelmében nem változtak a kollégiumi díjak az előző tanévhez képest.

 

 

Címkék: pteátadáskollégiumünnepélyes
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni