Bejelentkezés

Törteli Lilláé az idei Tolvaly Ernő-díj

szerzõ: PTE / MTI | 2012. február 23. 14:27:49

Törteli Lilla, a Pécsi Tudományegyetem másodéves festő szakos hallgatója kapta idén a Tolvaly Ernő Festészeti Díjat, amelyet a második és a harmadik díj nyerteseivel együtt a képeikből rendezett kiállítás megnyitóján vehettek át Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában.

A Ernő-díjat Colin Foster, a PTE Művészeti Karának dékánja alapította 2010-ben, a Munkácsy-díjas festőművész emlékére, az egyetem kiemelkedően tehetséges festőművész hallgatóinak támogatására. Ehhez egy-egy díjjal a kar hallgatói önkormányzata és képzőművészeti intézete is csatlakozott.
 
Az idén harmadik alkalommal odaítélt Tolvaly Ernő-díjra tizenhét olyan hallgató pályázott, akiket elmúlt évi teljesítményük alapján erre javasoltak tanáraik. A bírálók a legmagasabbra Törteli Lilla munkáit értékelték, a második díjat Góré Szabina, a harmadikat Görözdi Lilla és Csikász Annamária megosztva kapta.

Törteli Lilla: 201-es szoba
 
Törteli Lilla méltatásakor elhangzott: bár még csak másfél éve hallgatója a karnak, komoly fejlődésen ment keresztül, jelentős számú alkotást készített, s azok magas színvonalúak. A négy művészeti szakos hallgató összesen tizenhat festményéből kiállítás nyílt a művészetek háza Martyn Ferenc Galériájában, az alkotásokat március 19-ig láthatja a közönség.

Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője Tolvaly Ernőt korunk és a neoavantgard második generációja legfontosabb egyéniségeként jellemezte, aki sokrétűen gondolkodva, univerzális művészetet oktatott tanítványainak. "A kor szellemét a végsőkig értette, mélységében, cizelláltságában felfogta, és ezt tovább tudta adni. Ez pedig látható a tőle tanulók munkásságában" – jegyezte meg az igazgató.

A Festészet Tanszék tanárai az elmúlt év szakmai teljesítménye alapján javasolták hallgatóikat a pályázaton való részvételre, majd titkos szavazással kiválasztották a díjazottakat.

Díjazottak:

I. díj - 100.000 Ft →Törteli Lilla: 201-es szoba
II. éves hallgató 
Mester: Losonczy István DLA

II. díj -  50.000 Ft → Góré Szabina
IV. éves hallgató 
Mester: Hegyi Csaba DLA

Megosztott III. díj -  25.000 Ft → Csikász Annamária
III. éves hallgató 
Mester: Nemes Csaba DLA

Megosztott III. díj -  25.000 Ft → Görözdi Lilla
II. éves hallgató    
Mester: Valkó László


A díjazottak munkái megtekinthetők 2012. február 22-től március 19-ig a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában (Pécs, Széchenyi tér 7-8.).

Címkék: kiállításdíjtolvalyernőtörteli
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni