English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Óriási pécsi siker a nemzetközi harsonaversenyen

szerzõ: Sipos Judit | 2012. július 16. 11:15:39

Bencze Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatója nyerte meg az International Trombone Assotiation (ITA – Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller harsonaversenyét Párizsban.

A versenyre beküldött képi és hanganyaggal lehet nevezni, ami alapján a zsűri három főt hív meg az évenként megrendezendő megmérettetésre. Az idei évben a döntőben két amerikai versenyző mellett Európát egyedül Bencze Csaba képviselte. Az eredmény értékét emeli, hogy a győztesek névsorát tekintve ritkán található európai győztes.

Bencze Csaba

Bencze Csabának nem ez az első sikere: 2011 nyarán a 8. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztiválon (Fehérgyarmat) nyert 1. Díjat. Nemzetközi porondon 2007-ben a VI. Nemzetközi Harsonaversenyen Brno-ban (Csehország) 2. Díjat kapott, majd ugyanott 2009-ben 1. Díjat szerzett az első kategóriában, valamint „Abszolút győztes" címet az összes kategóriából.

Tanára Farkas István Péter hab. egyetemi docens, Liszt-díjas harsonaművész, a Magyar Állami Operaház harsonaművésze közel 40 éve. A Budapest Rézfúvós Kvintett tagjaként 1979-ben Párizsban szintén a Maurice André Nemzetközi Kamarazenei Verseny győztese volt. Farkas István Péter így vall tanítványáról: „Tanári pályafutásom legkiemelkedőbb tehetségű növendékei közé tartozik. Kiváló zenei képességek, rendkívüli technikai készségek jellemzik játékát. Feladataira, hangversenyeire, versenyeire rendkívül motiváltan és céltudatosan készül."

Bencze Csaba jelenleg a Pannon Filharmonikusok zenekarban játszik. A következő évadban az érdeklődők 2013. május 11-én Bourgeois: Harsonaversenyében szólistaként élvezhetik játékát.

 

Címkék: díjsikerharsonabencze
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni