Bejelentkezés

Forradalmian új kézsebészeti eljárás a PTE Klinikai Központjában (VIDEÓ)

szerzõ: Harka Éva / Szín Marianna | 2012. november 19. 15:39:54

Magyarországon fél éve alkalmazzák azt a kézsebészeti terápiás megoldást, amit most Pécsett is bemutattak a KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikai Tanszékén a Xiapex-tréning keretében. A sebészeti műtétet teljes egészében kiváltó gyógyszeres kezelés az úgynevezett Dupuytren-kór ellen lép fel hatékonyan. Pécsett hat páciens kapott egy-egy ilyen injekciót november 16-án melynek köszönhetően másnap újra szabadon, és fájdalom nélkül mozgathatták ujjaikat.

Kampószerűen begörbült ujjakat, így használhatatlan kezet okoz az ún. Dupuytren kontraktúra. Az eddig műtétekkel és hosszas sebgyógyulással járó kezelést egy új szer alkalmazása válthatja fel, mely mindössze néhány óra alatt hatva képes feloldani a tenyérben kialakult zsugorító húrt. Pécsett hat páciens kapott egy-egy ilyen injekciót november 16-án a PTE KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikai Tanszékén a Xiapex-tréning keretében, melynek révén másnap újra szabadon, és fájdalom nélkül mozgathatták ujjaikat.

Mi a Dupuytren kontraktúra?

„Kezdetben a tenyérben jelentkező csomók, majd leginkább a kisujj és a gyűrűsujj jelentős behúzódását eredményezi, ami a mindennapi tevékenységek elvégzésében akadályozza a betegeket, olyannyira, hogy ha nem kezelik, akkor az ujjak teljesen visszahajlanak a tenyérbe, és gyakorlatilag teljes fogási képtelenséget eredményeznek. Azt tudjuk, hogy genetikai alapú, de a kór pontos oka még ismeretlen." - tájékoztatott Dr. Szabó Zsolt PhD, majd hozzátette: „A felnőtt lakosságot érinti, s leginkább a férfiaknál, az északi népeknél gyakori, ahogy dél felé haladunk a féltekén, egyre ritkább a betegség."

Forradalmian új kézsebészeti eljárás a PTE Klinikai Központjában

Dr. Vámhidy László PhD, PTE KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikai Tanszék igazgatójának tapasztalatai szerint gyakori Magyarországon is: „Pécsett is nagy százalékát érinti ez a betegség a kézsebészet betegeknek, klinikánkon jelenleg 8 kézsebész van, s nincs olyan rendelés, ahol ne jelenne meg ilyen beteg, így a műtéti számban is elég nagy volument képeznek a Dupuytren kontraktúrás beavatkozások."

Új szer kontra régi megoldás

„Eddig kisebb-nagyobb műtétekkel próbáltuk a heges kötőszövetet a tenyérből eltávolítani, ami többnapos kórházi bennfekvést, ezt követően egy-két hétig tartó sebgyógyulást jelentett A kéz funkciójának a visszanyerése 3-4 hétig, sokszor egy hónapig tartott." - mondta Dr. Szabó Zsolt PhD. - „Ehhez képest az új kezelés: egyik nap beadjuk az injekciót, másnap visszajön a páciens, és kinyújtjuk az ujjait. Rá egy-két három napra tudja újra teljes használni a kezét. Az injekcióban a clostridium histolyticum baktérium által termelt enzim található, melyet finomítanak, porítanak. Ez az anyag feloldja az egyes és hármas típusú kollagént, ezt adjuk be a hegekbe, amik 24 órán belül felszívódnak."

Forradalmian új kézsebészeti eljárás a PTE Klinikai Központjában

„Azt, hogy az injekció után kiújul-e maga a betegség, azt a szer nem tudja befolyásolni - de ez a sebészileg elvégezett beavatkozásokra ugyanígy igaz. A Dupuytren kontraktúrának számos formája van, az új szert közepes stádiumban, egy, jól tapintható húr esetén optimális használni. Ha az első injekció nem volt sikeres, akkor 4 hét múlva ismételhető." - tájékoztatott Dr. Vámhidy László PhD.

Elérhetőség és támogatás

„Három éve engedélyezték e szer használatát az Amerikai Egyesült Államokban, Európában két éve használják, például Svédországban, Dániában, Norvégiában, Németországban. Magyarországon ez év tavaszán engedélyezték a forgalmazását, bár korábban, a szer kipróbálásában mi magyarok is  közreműködtünk egy 20 fős európai vizsgálatban." - Dr. Szabó Zsolt PhD.

Forradalmian új kézsebészeti eljárás a PTE Klinikai Központjában

Dr. Vámhidy László PhD elmondta: „Pécsett most először, Miskolc és Szeged után tartottak ilyen tréninget. Az Amerikai Egyesült Államokkal vagy Svédországgal szemben Magyarországon a szer patikában nem kapható, ugyanis csak kézsebész által adható be. Ugyanaz a típusú kollagén van az ínban is, mint ami a Dupuytrenes húrban, így szükség van a kézsebész gyakorlatára ahhoz, hogy pontosan az érintett részbe, ne a közeli egészséges ínba adja be a kollagént feloldó injekciót, különben az is elszakadhatna."

Reményeink szerint áprilisban születhet arról döntés, hogy az OEP támogatja-e az új szert, jelenleg ugyanis sajnos a betegeknek kell kifizetniük az injekció árát, mely a mindenkori valutaárfolyamtól függően 200-220 000 Forint is lehet. A műtőkapacitás felszabadulása és az, hogy a beteg számára kevésbé megterhelő, az OEP számára is fontos kell, legyen. Aki igényli és finanszírozni tudja, annak akár holnaptól elérhető Pécsett is a szer,megoldható az, hogy igény szerint egy kijelölt gyógyszertárba szállítsák, ahol recept ellenében az átvehető." - mondta Vámhidy László klinikaigazgató.

Forradalmian új kézsebészeti eljárás a PTE Klinikai Központjában

Az egyik páciens

„Tíz éve van ez a betegségem."- mondja az egyik páciens, Géza. - „Bőrkeményedés volt a tenyeremben, aztán az ujjaim kezdtek összehúzódni, és most már teljesen begörbültek. Nem tudok a kezemmel fogni, érzékeny, ahogy hozzáérek valamihez, és folyton beleakad az ujjam mindenbe, szóval kellemetlen is. Először arról volt szó, hogy műtétre kell mennem, aztán felajánlották ezt a lehetőséget, úgy gondoltam, élek is vele." A tréning során Géza a bal tenyerébe kapott injekciót, abba a húrba, ami az ujját begörbítette. A kezét bekötözték, és hazaengedték azzal, hogy ne lógassa. Másnap reggel Géza azt mesélte, hogy éjjel égető, viszkető érzést érzett az ujjában, de fájdalmat nem. A kiegyenesítés előtt érzéstelenítőt kapott („talán az egészben ez az injekció fájt a legjobban" - jegyezte meg később Géza), aztán egy határozott mozdulattal kiegyenesítették Géza görbült ujját: Dr. Szabó Zsolt PhD elmondása szerint van, hogy nagyon hangosan pattan el a húr (Gézánál nem így történt). Pár perc múlva már a váróteremben beszélgetünk: „Be tudom hajlítani!" - mutatja a kezét Géza. - „Jobban jártam, mintha műtötték volna."

 

Címkék: dupuytrenkontraktúrakézsebészetieljárás
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni