English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Báthory Díjat vehetett át az orvoskar dékánja

szerzõ: PTE | 2013. március 04. 10:49:52

Magas rangú elismerésben részesült Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) dékánja, aki a Báthory Díjat vehette át a romániai, állami finanszírozású magyar felsőoktatás megteremtése érdekében végzett kitartó munkája elismeréseként.

Prof. Dr. Miseta Attila

A 2005 óta létező Báthory Díjat a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) javaslatára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) oktatási szakbizottsága adományozza évente legfeljebb 16 személynek, illetve szervezetnek. A díj március másodikai marosvásárhelyi átadásán kiemelték, hogy Miseta Attila mind a PTE ÁOK dékánhelyetteseként, mind dékánjaként kitartóan dolgozott az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés erősítésén.

Ennek részeként nemcsak személyesen tartott előadásokat Marosvásárhelyen, hanem évente több mint 50 marosvásárhelyi hallgató számára biztosított részképzési lehetőséget Pécsett, és a pécsi orvoskar több mint 60 oktatója osztotta meg tudását erdélyi kollégáikkal. Dékánként kezdeményezte, hogy a PTE ÁOK doktori iskolája indítson programot az erdélyi orvosok és gyógyszerészek részére, aminek köszönhetően közel 20 erdélyi fiatal tanul doktoranduszként Pécsett.

A díjátadón azt is kiemelték, hogy sokat tett azért, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) négy magyarországi testvéregyeteme biztosítsa a magyar nyelvű oktatáshoz szükséges szakembereket, és ez komoly szerepet játszott abban, hogy Mihai Razvan Ungureanu kormánya hozzájárult a magyar kar létrehozásához az egyetemen. Bár az Ungureanu kormány bukása megakadályozta ennek valóra válását, a miniszterelnök tevékenységét Miseta Attila kezdeményezésére a Pécsi Tudományegyetem Honoris Causa díszdoktori címmel ismerte el 2012 decemberében.

A PTE ÁOK dékánja illusztris társaságba került: 2005 óta többek között az azóta elhunyt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő, Szőcs Géza költő és volt kulturális államtitkár, Szili Katalin volt házelnök, illetve Csányi Sándor, az OTP vezérigazgató-elnöke részesült ebben az elismerésben.

Címkék: díjattilamisetabáthory
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni