Bejelentkezés

Az IGYK oktatója nyerte a Vasarely Alapítvány első díját (VIDEÓ)

szerzõ: IGYK | 2013. május 27. 13:50:00

Első díjat nyert a franciaországi székhelyű Vasarely Alapítvány idei nemzetközi köztéri plasztikai pályázatán Imre Péter művésztanár, a PTE IGYK Pedagógusképző Intézet oktatójának szobra.

A kétfordulós pályázaton 63 alkotás közül választotta ki Imre Péter szobrát a zsűri, melynek elnöke Rudy Ricciotti, a világ egyik vezető építésze volt. A pályázatot az innováció jegyében írták ki, aminek egy képzőművész szempontjából az a különös nehézsége, hogy nem klasszikus képzőművészeti témákat, fogalmakat - alternatív, megújuló energia, informatika - kell a képzőművészet eszközeivel megjeleníteni.

Az IGYK oktatója nyerte a Vasarely Alapítvány nemzetközi köztéri plasztikai pályázatának első díját

Az alkotói pályázatot 2010-ben, a pécsi EKF rendezvények sorában hirdették meg első ízben. Ebben az évben Marseille-Provence viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet és a programsorozat egyik fontos helyszíne Aix-en-Provence városa, ahol a pécsi születésű, de 1930-tól 1997-ben bekövetkezett haláláig Franciaországban élő Victor Vasarely 1976-ban saját alapítványi múzeumot hozott létre, amelynek épületét ő maga tervezte és építtette.

Ez előtt az épülete előtt állítják fel a Vasarely Alapítvány megrendelésére idén augusztusban Imre Péter díjnyertes alkotását, amelynek címe"MIKROELEKTRONIKA".

A Vasarely Alapítvány épülete

A nagyméretű (3x7 méteres) rozsdamentes acél és üveg kompozíció az egyszerűség és a monumentalitás találkozása lesz, amelyet a nyomtatott áramkörök és a számítógépek billentyűzete ihlettek.

A szobor két évig fog állni a Vasarely Alapítvány aix-en-provence-i épülete előtt, majd 2015-ben végleges helyére, a Paul Cezanne szülőházával szemközti parkba kerül.

 

Címkék: díjképzőművészetvasarelyimreigykpéter
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni