English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Varázslatos siker volt a Meseszép (VIDEÓ)

szerzõ: PTE UnivPécs / Harka Éva | 2013. szeptember 23. 11:17:34

Vastapssal zárult a Meseszép… táncest szeptember 19-én a teljesen megtelt Kodály Központban. A PTE hasonló című kampányának részeként a PTE Táncegyüttes kápráztatta el az egyetemi polgárokat egy olyan egész estét előadással, melyben a valóság és a mese egybeolvadt.

A darab alapjául szolgáló mesét egy PTE-s hallgató írta: a Benksz család elfoglalt családfője és -anyája olyannyira nem tud időt szentelni gyermekeinek, hogy azok a mesék világába szöknek. A kerettörténetet maga Bódis József, a PTE rektora mondta el a színpadon.

A mesevilágban egymást követték a különböző mesék helyszínei, a sorok között ülő fiatalok mellett a kicsit idősebbek is ráismerhettek a mesékre. Felvillantották a Diótörő, a Hamupipőke,az Aladdin, a Szépség és a szörnyeteg, a Csipkerózsika,a dzsungel könyve, a Lúdas Matyi, a Jancsi és Juliska, arendíthetetlen ólomkatona, akis hableány, a Tarzan, a Herkules, az Óz, a Mary Poppins, az Oroszlánkirály, a Hófehérke és a hét törpe, a padlás és a Shrek mesevilágát.

Briliáns, ötletes jelmezeket láthattunk: szilvásgombócokat a Padlásról a fejükre kötözött kispárnáktól, a Kis Hableány részben a gyerekek után úszó boszorkány búváruszonyán át a Sherk-beli alacsony növésű herceg térdre szerelt cipőéig. A dzsungel könyvéből Csipkerózsika elalvásakor a színpadra özönlő keselyűk (Kegyelet egylet) is újat és kreatívabbat hoztak táncban és jelmezben egyaránt a színházban korábban látotthoz képest, a táncosok karjaikkal tekert fekete boákkal a közönség első sorát is megfélemlítették.

A darab többször együtt játszott a közönséggel: az egerek a sorok közül szaladtak fel a színpadra, hogy az Egérkirály farkáért mint gospelkórus könyörögjenek, a Shrek össztáncában pedig közéjük szaladtak le, s a gyerekek, Mitilla és Tiltili is onnan sétált tovább a második mesébe. Meglepő és ötletes volt, amikor Csipkerózsika úgy táncolt a (még rá nem talált) hercegével, hogy az a kivetített képernyőn jelent meg.

A zenei válogatás túlment a Disney-mesék háttérzenéin: Hófehérke megmérgezésekor például a Britney Spears-féle Toxic egy feldolgozott változata szólt, ami lelassult, amikor a lány az almába harapott, s így tette szuggesztívvé a boszorkánynak és a törpék figyelmét elterelő segítőinek (ideiglenes) győzelmét. A lejátszott dalok mellett élőben is felcsendültek dalok, Stubendek Katalin és Götz Attila színművészek előadásában.Többen meglepődtek, mikor a darab elején még csendes Benksz anyuka dalra fakadt, s elénekelte az Óz, a nagy varázsló leghíresebb betétdalát.

A mesék sokféleségét a táncfajták sokfélesége is alátámasztotta: az Aladdin és a dzsinn táncjelentében a hiphop, máshol a balett dominált, a Lúdas Matyiból vett jelenetben pedig magyar néptáncot láthattunk.

Az egész estét betöltő, két felvonásos előadásban mindössze harmincegyen szerepeltek, s a két gyermek kivételével mind kötődnek a Pécsi Tudományegyetemhez: így volt például Benksz apuka például kutató, Hercules a Szívgyógyászati Klinika dolgozója, a Mesélő pedig a PTE rektora. A forgatókönyvíró, dramaturg, rendező pedig a darab két főszereplője, Szuhán-Glass Beáta (Odettina, a jótündér), és Bánkyné Perjés Beatrix (Odilina, a boszorkány) voltak.

A PTE Táncegyüttes tagjai pedig kivétel nélkül PTE-s hallgatók, akik a legkülönfélébb táncstílusú produkciók előadására képesek. Több városi és megyei rendezvényen felléptek már, a PTE polgárai számára talán a legemlékezetesebb a tavalyi Pezsgő Tánc-emlékek című műsoruk lehet.

A Meseszép... táncest témájával is a hasonló című kampányt hivatott támogatni, melynek lényege az, hogy a család, és a mesélés fontosságát hangsúlyozzák. A szeptember 19-i előadás minden bizonnyal elérte célját, már a szünetben is, de a műsorfüzet megfogalmazásában a képben, „melyben talán minden jóra fordul" az idősebbeknek végképp bepárásodott a szemüvege.

A kampány részleteiről - beleértve a mesekönyv-gyűjtést és a PTE-hez kötődő hírességek nyilvános meseolvasását is - további info:http://www.tancegyuttes.pte.hu/

További fotók az előadásról az UnivPécs oldalán!

Címkék: meseszéptáncest
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni