Bejelentkezés

Brazíliában a PTE Doktorandusz Önkormányzatának küldöttsége

szerzõ: Gunszt Dóra / PTE Doktorandusz Önkormányzat | 2013. november 29. 12:05:14

A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata (PTE DOK) kettős céllal fogott hónapokkal ezelőtt egy brazíliai utazás szervezésébe. A Science Without Borders Hungary (Ciencia Sem Fronteiras Hungria) ösztöndíjprogram - és az abban résztvevő Pécsi Tudományegyetem - bemutatása brazil egyetemi vezetők, és egyetemi hallgatók számára, valamint a Magyar- és a Brazil Tudományos Akadémia együttműködésében létrejött World Science Forum tudományos konferencián való részvétel képezték az alapvető célokat.

Csoportunk, amelyben a Pécsi Tudományegyetem majd’ minden karának képviselői megtalálhatók, november 13-án érkezett meg Sao Paulóba. Szakmai vezetőink Prof. Dr. Komlósi László oktatás- és külügyért felelős általános rektorhelyettes, és Prof. Dr. Koller Ákos egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese. Alig néhány órával megérkezésünk után került sor az első hivatalos találkozóra, amelynek keretében fogadta küldöttségünket az The Universidade Estadual Paulista (UNESP) rektorhelyettese, Carlos Vergani. Az egyetem központi épületében megtartott prezentációjában részletesen bemutatta az 1976 óta működő felsőoktatási komplexumot, az ezt követő, nemzetközi kapcsolatokra is kitérő kötetlen megbeszéléshez az UNESP rektora Jose Celso is csatlakozott. A második Sao Paulóban felkeresett egyetem a PUC-SP vezetői, hasonlóan a UNESP vezetőségéhez, nyitottak voltak a Pécsi Tudományegyetemmel való jövőbeni együttműködésre.

November 17-én csoportunk látogatást tett a magyar alapítású Szent Imre Gimnáziumban (Colégio Santo Américo). A ma már óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is magába foglaló iskola komplexumot az 1950-es évek elején emigrált bencés szerzetesek alapították. Az intézmény történetéről, fejlődéséről, jelenlegi helyzetéről nyugalmazott igazgatója nyújtott részletes beszámolót. A gimnázium épületeinek megtekintésén részt vett Wetzel Tamás az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős kormánybiztos, Dr. Szíjjártó Csaba Magyarország brazíliai nagykövete, Gyuricza Gábor Sao Pauló-i konzul és László Zsuzsanna kereskedelmi attasé.  Aznap kora este került sor Wetzel Tamás előadására a Sao Pauló-i Magyar Házban, amelyen a helyi magyar közösség képviselői mellett csoportunk is részt vett. Ekkor találkoztunk Dr. Nagy Balázs Vincével a Science Without Borders Hungary brazíliai kordinátorával, akivel a programban rejlő jövőbeni lehetőségekről beszélgettünk. Az eseményen résztvevő brazíliai magyar fiatalok közül többen is érdeklődtek csoportunk tagjainál az ösztöndíjprogram részleteiről, a Pécsi Tudományegyetem angol nyelvű képzéseiről, és egyetemünk doktori iskoláiról.  November 18-án Dr. Francisco Denes Tibor meghívására csoportunk orvostudománnyal foglalkozó tagjai klinika látogatáson vettek részt, amelynek során lehetőségük volt megismerni a klinika technikai eszközeit, és megtekinteni egy műtétet.

A Sao Pauló-i egyetem látogatások közül a USP (Universidade de Sao Paulo) több szempontból is kiemelkedik. Az egyetem komplexum Orvostudományi Karán nem csak a Pécsi Tudományegyetemet, és Pécs városát bemutató előadások hangzottak el, hanem Prof. Dr. Koller Ákos előadása is és hallgatói csoportunk tagjai közül négyen saját kutatásukat is bemutatták az oktatókból és egyetemi hallgatókból álló közönségnek. Vendéglátóink a korábban megismert egyetemi vezetőkhöz hasonlóan nyitottak voltak az együttműködésre, nemcsak a hallgatókat, hanem oktatókat érintő színtereken is. Csoportunk az előadások után laborlátogatáson vett részt a kar központi épületében.

November 19-én került sor az első egyetem látogatásra Rio De Janeiroban. Az UERJ (Universidade do Estado do Rio de Janeiro) vezetőivel való találkozó, és az egyetem megtekintése szinte egy teljes napot ölelt fel, és több karra kiterjedő egyeztetések történtek. Másnap Prof. Dr. Koller Ákos tartott előadást az egyetem Orvostudományi Karán, amelyen a brazil kutatókon és hallgatókon túl csoportunk tagjai is részt vettek.

A World Science Forum helyszínén november 23-án rövid, kötetlen beszélgetést folytattunk Prof. Dr. Pálinkás Józseffel a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, és Prof. Dr. Bódis Józseffel a Pécsi Tudományegyetem rektorával, aki a Magyar Rektori Konferencia küldötteként érkezett a városba. A négy napos konferencia a Magyar- és a Brazil Tudományos Akadémia együttműködésében jött létre, előadói közt akadémikusok, miniszterek, világcégek rangos szakemberei egyaránt megtalálhatók. A következő napokban csoportunk tagjai a konferencia előadásait látogatták, a délutáni párhuzamos szekciókból saját tudományterületüknek megfelelően válogatva. Az előadások alapvetően globális kérdéseket és problémákat érintettek többek közt az oktatás, a környezetvédelem, az egészségügy területén. Hallhattunk kitűnően megszerkesztett előadást Deog-Seong Oh professzortól a minőségi felsőoktatás szerepéről az egyes országok gazdasági életében, és provokatív kérdéseket felvető beszédet Umar Buba Bindir kutató intézet vezetőtől, a kutatók szerepéről Nigéria gazdasági innovációiban. Csoportunk vezetői a konferencia második napján látogatást tettek a PUC-Rio egyetemen. A látogatás rendkívül eredményes volt, a brazil egyetem képviselői kiterjedt, több kart is érintő együttműködésbe kívánnak fogni a Pécsi Tudományegyetemmel.

November 29-én az Léo da Rocha Ferreira úrral, az UERJ Társadalomtudományi Intézetének vezetőjével folytattunk konzultációt az egyetemek közti lehetséges együttműködés részleteiről, valamint felkerestük az egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó referensét. Ugyanezen a napon PUC-Rio Közgazdaságtudományi Karának képviselőivel is találkoztak csoportunk közgazdász tagjai. A velük folytatott tárgyalás szintén a jövőbeni együttműködés lehetőségével zárult.

Brazíliai programunk végéhez közeledve kijelenthetjük, hogy az utazás megkezdése előtt deklarált egyetemi kapcsolat felvételi célokat sikerült elérni. Számos egyetemmel, azok különböző intézeteivel jött létre, személyes találkozókon alapuló kapcsolat. A Pécsi Tudományegyetem hallgatóit ennek kapcsán a brazíliai felsőoktatási rendszer megismerésére bíztatjuk, a Rio de Janeiró-i és Sao Pauló-i egyetemek ugyanis szívesen fogadnak magyar hallgatókat, ugyanakkor többségük nyitott az oktatók fogadására is.

Címkék: ptedoktoranduszÖnkormányzat
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni