Bejelentkezés

Bencze Csaba, a PTE hallgatója zeneművészeti Junior Prima Díjas!

szerzõ: PTE | 2013. december 02. 16:35:34

Átadták az idei zeneművészeti Junior Prima Díjakat hétfőn Budapesten, a zsűri ezúttal is tíz elismerést osztott ki. A díjban és az azzal járó 2 millió forintban részesült Bencze Csaba harsonaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatója.

Bencze Csaba zenei kötődése családjából ered: édesapja, nagyapja is zenész volt. Nagybátyja Bencze Zsolt a Pécsi Szimfonikus Zenekarban játszott szólamvezető harsonaművészként.

A fiatal művésznek nem ez az első sikere: 2011 nyarán a 8. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztiválon (Fehérgyarmat) nyert 1. Díjat. Nemzetközi porondon 2007-ben a VI. Nemzetközi Harsonaversenyen Brno-ban (Csehország) 2. Díjat kapott, majd ugyanott 2009-ben 1. Díjat szerzett az első kategóriában, valamint „Abszolút győztes" címet az összes kategóriából.

Középfokú tanulmányai végeztével egy évet tanult a Bécsi Zeneakadémián Otmar Gaiswinkler - a Bécsi Szimfonikusok szóló harsonása - hallgatójaként. 2010-ben kurzuson vett részt New Yorkban Joseph Alessinél, a Juilliard School professzoránál. Ezt követően Alessi első magyarként meghívta a 12 fős olaszországi szemináriumára.

2011-ben felvették a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára, ahol Farkas István Péter hab. egyetemi docens, Liszt-díjas harsonaművész tanítványa. Ezután megnyerte az egyetemisták rézfúvós versenyét Fehérgyarmaton.

2012-ben megnyerte az International Trombone Assotiation (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller harsonaversenyét Párizsban, amely versenyt gyakorlatilag a harsonások világbajnokságaként szoktak emlegetni.

Egyetemi tanulmányai mellett 2011-től a Pannon Filharmonikusok zenekar első harsonása. Szólistaként 2013-ban a zenekarral D. Bourgeois: Harsonaversenyének ősbemutatójával mutatkozott be a Kodály Központban.

 

Címkék: díjcsabaprimajuniorbencze
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni