Bejelentkezés

Új mesterszak a PTE FEEK-en!

szerzõ: PTE | 2014. február 03. 14:06:41

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (FEEK) és a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar 2012 decemberében együttműködési megállapodást kötött a Kulturális örökség tanulmányok mesterképzés közös megvalósítása érdekében, épített örökség, írott kulturális örökség, valamint kulturális diplomácia és örökségmenedzsment szakirányokon.

A 2014 szeptemberében induló képzést - mint a program gesztora - a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar hirdeti meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató január 31-én megjelent hivatalos kiegészítésében. A közös alapozó kurzusokat követően a karközi együttműködés értelmében a Pollack az épített örökség szakirány koordinálásáért, míg a FEEK a további két szakirány kezeléséért felel. Az együttműködés időközben kibővült a Természettudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar oktatóival is, így szinte egyedülálló módon négy kar összefogásával valósul meg a képzés.

A mesterszak egyedisége, hogy Magyarországon első alkalommal indul épített örökség szakirány ebben a képzési formában. A kezdeményezés több szempontból is különlegesnek tekinthető: a képzési program kidolgozásában és megvalósításában a PTE négy olyan kara működik együtt, ahol évek óta komoly hagyományai vannak a kulturális örökséggel foglalkozó tanulmányoknak: e képzési program a korábbi előzményekre építve, az eltérő megközelítések integrálásával fog új tudáselemeket generálni. A mesterképzés védnöke Pierre Vasarely, akit a PTE Szenátusa 2013. március 14-én díszdoktorrá avatott.

Városunk szülötte és büszkesége Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző), az optikai festészet világhírű képviselője, aki élete során mindvégig sok szállal kötődött Pécshez. A művész halálát követően szellemi örökségének megőrzését tűzte ki célul unokája, Pierre Vasarely, aki az aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány elnökeként minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a pécsi kötődés tovább erősödjön, és a város kulturális, tudományos elismertsége Vasarely szellemi örökségén keresztül növekedjen. Pierre Vasarely a 2010-es kulturális fővárosi évad védnökeként több művészeti és kulturális projekt részese volt egyetemi partnerségeket kialakítva, de napjainkban is kiemelkedő a kultúra közvetítő szerepe.

A képzés iránt érdeklődő hallgatók 2014. február 15-ig jelentkezhetnek nappali vagy levelező formában az állami ösztöndíjas férőhelyekkel is rendelkező mesterszakra. A képzésre azokat az alapszakon vagy mesterszakon korábban végzett érdeklődőket várják, akik ebben a félévben fejezik be felsőoktatási tanulmányaikat, vagy állami/önkormányzati, üzleti, vagy nonprofit szereplőkhöz kapcsolódva a kulturális örökség kezelésével, menedzselésével kapcsolatos meglévő ismereteiket kívánják mesterszinten is bővíteni.

A mesterszakkal kapcsolatban további információt nyújt:

Szécsi Gábor
egyetemi docens
Tel.: +36 30/915 9915
E-mail:
szecsi.gabor@feek.pte.hu

Címkék: felnőttképzéspteújmesterszak
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni